Stadhuis Hoorn: een grondige renovatie of nieuwbouw

Het stadhuis aan de Nieuwe Steen, de eerste fase die in 1977 werd geopend.© Foto Frans van Iersel

Judit de Redelijkheid
Hoorn

Dat er iets moet gebeuren is duidelijk. Het stadhuis van Hoorn staat te boek als ’zeer onzuinig’. De vraag is nu of een grondige verbouwing volstaat om het pand naar het vereiste energielabel te promoveren of dat nieuwbouw op een andere plek in de stad beter is.

Net als andere kantoorpanden moet het stadhuis in 2023 minimaal energielabel C hebben en vanaf 2030 zelfs energielabel A. Op dit moment valt het gebouw aan de Nieuwe Steen in de allerlaagste categorie, label G. Het Hoornse college wil nu onderzoeken hoe het beste aan de wettelijke eisen voldaan kan worden.

Vast staat dat er een grote investering mee gemoeid zal zijn. Want er zijn, vooral voor wat betreft het eerste gedeelte van het stadhuis dat in 1977 gebouwd werd, nogal wat ’verbeterpunten’. Zo is de gevel niet geïsoleerd, verkeert het dak in zeer slechte staat en is de verlichting verouderd. Daarnaast is het stadhuis eigenlijk veertig procent te groot voor het aantal werknemers, waardoor er onnodige kosten gemaakt worden.

Zes jaar geleden, toen ook al geconcludeerd werd dat het stadhuis niet aan de moderne eisen voldoet, zorgde het kostenplaatje ervoor dat van verbouw of verhuizing niets kwam. Nu lijkt het een kwestie van moeten. De vraag is alleen nog welk scenario het meest gunstig is. En alleen al om dat in kaart te brengen moet er flink in de buidel getast worden. Er zou voor het onderzoek 150.000 euro nodig zijn.

Het voorstel voor het onderzoek wordt op 18 september in de raadscommissie en op 25 september in de gemeenteraad besproken.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen