Handvaardigheid op je 88e bij de Hobbyfarm

Handvaardigheid op je 88e bij de Hobbyfarm
Enkele leden van de maandagmiddaggroep, rechts Paul de Boer.
© Foto Erna Faust
Heiloo

Bij een Hobbyfarm denk je niet zo gauw aan creatief klussende ouderen. Maar de vereniging, sinds een jaar onderdak in het oude schoolgebouw aan de Sluisweijdt in Heiloo, heeft een maandagmiddaggroep die met veel enthousiasme in de weer is.

,,Het heeft officieel de houtbewerkingsgroep, maar we doen veel meer’’, zegt Paul de Boer, bestuurslid van de Hobbyfarm. ,,We werken ook veel met stof, papier en andere materialen. Het lijkt een beetje op de lessen handvaardigheid op school.’’ En ook deze middag lopen vrouwen en mannen vrolijk door elkaar. ,,Het kan tot op hoge leeftijd’’, zegt De Boer. ,,De oudste die hier rondloopt is 88.’’

De Boer begeleidt hen bij het maken van voorwerpen die ze zelf kunnen kiezen. In de vensterbanken staan tientallen voorbeelden die als inspiratie dienen. Maar het is niet de bedoeling dat ze precies worden nagemaakt; de hobbyisten moeten zelf hun creativiteit aanspreken. Uiteindelijk kunnen hun creaties fraai worden afgewerkt en afgelakt.

De maandagmiddaggroep heeft nu de ruimte. Bij de verhuizing vanuit de Hofdijkschool in Mariënstein naar de oude Springschans-school aan de Sluijsweijdt in Plan Oost kwamen er twee lokalen beschikbaar. De Hobbyfarm heeft er een derde bij gekregen. Dit lokaal staat vol met apparaten. Schuurmachines, waaronder een kindvriendelijke die stopt als je per ongeluk met je hand tegen het schuurpapier komt. Figuurzaagmachines, slijpmachines, zaagmachines, boormachines. Een prima manier om met al die apparatuur te leren werken.

Kinderen

Naast ouderen biedt de Hobbyfarm ook veel kinderen de gelegenheid iets met hun handen te doen. ,,Met de materialen en gereedschappen die we hier hebben is echt heel veel mogelijk’’, zegt De Boer. ,,We hebben hier in het voorjaar nog gitaren gemaakt; elektrische en akoestische. Iemand heeft boxen voor bij zijn telefoon gemaakt of een lamp van een buste van een gezicht. Het is weer eens wat anders dan met een gameboy spelen.’’

De kinderen zijn welkom op woensdagmiddag, vrijdagavond en zaterdagochtend. Daarnaast zijn er op zaterdagmiddag workshops waar kinderen vanaf zes jaar kunnen schilderen, beeldhouwen, klei bakken en bewerken en druktechnieken leren.

Het gebouw aan de Sluisweijdt, dat een half jaartje ook die naam draagt, biedt ook onderdak aan volwassen creatievelingen. Via de hobbyfarm kunnen cursisten onder andere schilderen, edelsmeden, wolvilten, beeldhouwen en keramiek maken en bewerken. Ook mensen van buiten Heiloo zijn welkom. Meer informatie op www.hobbyfarmheiloo.nl.

Meer nieuws uit Alkmaar

Lees hier de digitale editieVolg ons