Fracties Hoorn: vaker gratis parkeren, en op meer plekken

Fracties Hoorn: vaker gratis parkeren, en op meer plekken
De Noorderveemarkt, komt (nog) niet in aanmerking voor gratis parkeren.
© Foto Cyclomedia
Hoorn

Vrijwel alle varianten van gratis parkeren kwamen voorbij woensdagavond, toen de Hoornse raadscommissie het voorstel besprak om vanaf 1 oktober op (super)koopzondagen het parkeren aan de rand van de stad gratis te maken.

Conclusie mag zijn dat dit voorstel het gaat halen op 25 september, als de gemeenteraad de beslissing neemt. Een aantal fracties wil uitbreiding: vaker gratis parkeren (ook op koopavonden), en op meer plekken. Onder meer was de vraag waarom de Vale Hen en het Pelmolenpad wel gratis kunnen worden, maar de Noorderveemarkt niet.

Gratis parkeren aan de rand van de stad is een voornemen uit het coalitieakkoord, dat op verzoek van ondernemers zo snel mogelijk wordt uitgevoerd. Dat scheelt Hoorn dit jaar maximaal 22.500 euro aan inkomsten, maar dat heeft de gemeente ervoor over, om winkelen in de Hoornse binnenstad aantrekkelijker te maken.

PvdA ziet het niet zitten, terwijl VVD sprak van ’een langgekoesterde wens’. Het CDA vindt het onterecht dat het parkeerterrein bij ijsbaan De Westfries niet bij de regeling wordt betrokken. ,,Dat is het enige waar je ook op zondagen moet betalen. De sporters hebben aan de aanleg van het parkeerterrein in twaalf jaar wel genoeg betaald’’, zei Dick Bennis. Hij wil liefst het parkeren hier helemaal gratis maken en overweegt tijdens de raadsvergadering een amendement op het voorstel in te dienen.

Wethouder Samir Bashara vindt parkeren bij De Westfries ’een heel ander verhaal’, dat niet bij dit voorstel past. Hij wees er op dat de gemeenteraad wat parkeren in het algemeen betreft later dit jaar een bredere discussie gaat voeren.

Een grote vraag van meer fracties was waarom de Vale Hen en het Pelmolenpad wel en de Noorderveemarkt niet in het rijtje staan van terreinen waar het op superkoopzondagen gratis wordt. Bashara zei dat hier verschillende redenen voor zijn, maar komt er nog schriftelijk op terug.

Rene Assendelft (Hoorn Lokaal) wil ook op koopavonden betaald parkeren afschaffen, ’omdat die een zieltogend bestaan leiden’. Nadat Bashara had voorgerekend dat de gederfde inkomsten ’op 52 avonden per jaar’ dan anderhalf à twee ton zouden bedragen opperde hij dat het dan wellicht op de extra koopavonden in december gratis kan.

Meer nieuws uit West-Friesland

Lees hier de digitale editieVolg ons