Kuiten is ’vergroeid met dit stolpje’ in Groet

Cécile Kuiten in de tuin van het eeuwenoude stolpboerijtje met links in beeld de aanbouw uit de jaren ’30.© Foto jjfoto.nl / Jan Jong

Marjolein Elfring
Groet

Dat het idyllische pandje aan de Heereweg in Groet in vroeger tijden een boerderijtje was, ziet iedereen. De vorm van de oorspronkelijke stolp uit 1609 is echter nauwelijks meer te herkennen. In de loop der eeuwen is er veel verbouwd aan het huis waar Cécile Kuiten (78) haar hele leven heeft gewoond en dat ze ’alleen nog liggend’ hoopt te verlaten. De boerderij, een gemeentelijk monument, en het daarin bewaard gebleven atelier van haar vader, kunstschilder Harrie Kuijten (1883-1952), is zondag te bezoeken in het kader van Open Monumentendag.

Via de voordeur met prachtig deurrooster stap je zo het oude keukentje en het verleden binnen. Via de koeiengang, waar de eeuwenoude geeltjes nog op de vloer liggen en een authentieke waterpomp aan de muur hangt, passeer je de voormalige koeienstal met destijds plek voor zo’n zes koeien.

De sfeervolle eetkamer/keuken in het stolpboerderijtje.© FOTO jjfoto.nl / Jan Jong

Aanbouw

Kunstenaar Joep Nicolas, die er woonde voor de familie Kuijten er haar intrek nam, verbouwde de stal in de jaren ’30 met een aanbouw tot woonkamer. Deze aanbouw heeft aan de buitenzijde de vorm van de stolp drastisch veranderd. Toch voelt het niet als inbreuk op de authenticiteit van de boerderij, zegt Cécile Kuijten. ,,Er is de afgelopen eeuwen veel verbouwd, maar altijd met respect en liefde.’’

,,Het is wel uitkijken voor lange mensen’’, waarschuwt ze voor de plafondbalken, die in de woonkamer rond één meter tachtig hoogte hangen. ,,Gelukkig ben ik niet groot, ik ben gebouwd op dit huis’’, voegt ze lachend toe. Een huis waar ze nooit meer weg wil. ,,Alleen nog liggend’’, zegt ze stellig. ,,Ik ben vergroeid met dit stolpje, ik voel zo veel liefde voor dit huis. En het is de plek waar de schilderijen van mijn vader thuishoren en prachtig uitkomen.’’

Aan het einde van de koeiengang is de voormalige deel. Hier had haar vader zijn atelier, dat ze al decennia in stand houdt als eerbetoon aan de man die overleed toen zij nog maar 12 jaar oud was.

Het voormalige atelier van Harrie Kuijten waar het noorderlicht door het enorme dakraam binnenvalt.© foto jjfoto.nl / Jan Jong

Door het dakraam van een slordige twee bij twee meter valt het voor kunstenaars ideale noorderlicht binnen. ,,Meestal schilderde hij buiten, maar als hij binnen werkte, stond hij altijd onder dat enorme raam’’, vertelt zijn dochter.

Paletten

Aan één van de oorspronkelijke spanten hangen twee van zijn paletten en aan de muren prijkt een aantal schilderijen, variërend van gedetailleerde portretten tot welhaast impressionistische taferelen. Een portret van haarzelf als 6-jarig meisje en meerdere portretten van haar moeder, waaronder een naaktportret. Harrie Kuijten zelf is ook aanwezig, op een zelfportret, sjekkie in de mond.

Het schilderstalent van haar vader heeft ze niet geërfd, de liefde voor kunst wel. Ze werkte 33 jaar lang als gastvrouw/secretaresse bij Kunstenaarscentrum Bergen. Nog steeds vindt ze het leuk om mensen rond te leiden in de boerderij en het atelier en ook om werk van andere kunstenaars te exposeren. Momenteel is in het atelier en de sfeervolle tuin onder meer werk te bewonderen van de Schoorlse beeldhouwster Nancy Yong.

Het boerderijtje en het atelier aan de Heereweg 305 in Groet zijn zondag van 14 tot 17 uur open voor publiek. Voor informatie over andere monumenten in de regio die zaterdag en zondag geopend zijn: www.openmonumentendag.nl.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.