Drie P’s op Marken: plassen, pinnen en ’een pluim voor de bouwers’

Drie P’s op Marken: plassen, pinnen en ’een pluim voor de bouwers’
De zussen Aaltje (links) en Wolmet van Riel verwelkomen in Marker dracht toeristen met hoge nood.
© Foto Erik Rietman
Marken

Toeristen die Marken bezoeken en na een lange rit in auto of touringcar hoognodig hun blaas moeten legen, staan vanaf nu meteen bij aankomst oog in oog met één van de belangrijkste trekpleisters van het voormalige eiland: Marker mannen en vrouwen in klederdracht. Ze staan levensgroot afgebeeld op de deuren van de toiletten in het nieuwe PPP-gebouw dat donderdagmiddag officieel werd geopend.

Een aantal inwoners van Marken heeft zich speciaal voor dat doel in traditionele dracht laten fotograferen.

Hun foto’s prijken ook aan de binnenkant van de toiletdeuren, maar dan iets kleiner en voorzien van uitleg over de verschillende onderdelen van de dracht in het Nederlands en Engels.

Alleen al dat maakt het nieuwe gebouwtje op het grote parkeerterrein, waarin ook de geldautomaat van de Rabobank is gevestigd, bijzonder.

Maar dat is het gebouw om meer redenen, zei wethouder Astrid van de Weijenberg, die de officiële opening verrichtte. „Het staat op misschien wel één van de meest besproken plekken in Waterland. Althans in de gemeenteraad en in de collegekamer.”

Dat de plek zo veel besproken is komt niet alleen door het gebouwtje zelf (hoewel het idee daarvoor alweer meer dan vier jaar oud is), maar ook door de discussies over het parkeren en het parkeerterrein.

Een ander feit dat het gebouw bijzonder maakt is dat het het eerste energieneutrale gemeentelijke pand is. Alle benodigde energie wordt geleverd door zonnepanelen en er is geen gasaansluiting.

„Omdat ik als wethouder ook duurzaamheid in mijn portefeuille heb, maakt mij dat best een beetje trots”, aldus Van de Weijenberg.

„Het gebouw heeft in de volksmond al diverse namen gekregen. Eén ervan is het PPP-gebouw, waarbij de eerste twee P’s staan voor plassen en pinnen. Maar waar staat die derde P voor? Poepen? Parkeren? Wat mij betreft staat die voor ’Pluim’. Voor de mensen die het pand hebben gebouwd.”

De bedoeling is dat het gebouw ook het onderkomen wordt van een gastheer- of vrouw, die toeristen een beetje wegwijs kan maken. Die had er eigenlijk met ingang van dit toeristenseizoen moeten zijn, maar dat ging niet door vanwege geldgebrek.

,,Of de functie er vanaf volgend seizoen alsnog komt, hangt af van de gemeenteraad’’, zegt Van de Weijenberg. ,,Die moet uiteindelijk het geld beschikbaar stellen.’’

Meer nieuws uit Waterland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons