Parelsnoer aan bezoekjes in Medemblik

De paardentram verbindt de Andijker monumenten.© Aangeleverde foto

Van onze verslaggever
Medemblik

Komend weekeinde wappert op veel plekken in West-Friesand de vlag van de Nationale Monumentendag. In de uitgestrekte gemeente Medemblik is van alles te zien en te beleven.

Schipper IJsbrand Noordstar bewoonde in de 18e eeuw het woonhuis aan de Westerhaven 15 in hartje Medemblik. Hij verwelkomt zaterdag ’persoonlijk’ de bezoekers, want in de kelder zijn historische vondsten uit de haven te zien. Het is een van de blikvangers tijdens de monumentendag - zaterdag - in deze uitgestrekte gemeente.

Een keur aan gebouwen tussen Wognum en Medemblik laat zien hoe groot de verscheidenheid aan monumenten is. Zoals de dorpskerk in Opperdoes, waar de mensen zelf hun vakantiefoto’s tonen. Hier is ook de stolp (bouwjaar 1864) aan het Westeinde 4 te zien. Of in Oostwoud, waar museum De Baan is geopend. In Wognum zijn de fraaie stolpen aan de Oude Gouw 24 en de Westeinderweg 25 te zien. Ook het museum Huis van Oud doet mee, net als de protestantse kerk aan de Raadhuisstraat, Kwekerij Het Saalhof aan de Oostereinderweg en het oude woonhuis aan de Raadhuisstraat 8.

In hartje Medemblik is de Bonifaciuskerk een bezoek waard. Net als de Martinuskerk, het pand De Vier Weeskinderen, of de meelmolen aan de Westerdijk. Uiteraard opent kasteel Radboud de deuren, het gebouw van de Waag, het stadhuis en het Stoommachinemuseum. Ook een bezoekje aan het Weeshuis aan de Torenstraat is mogelijk.

Carpe Diem

In Twisk zijn de stolp ’Carpe Diem’, de doopsgezinde kerk en de pastorie aan de Dorpsweg te bekijken. Ook de protestantse kerk opent de voordeur. Aan de andere kant van het dorp is de stolp Jolandelijk aan de Bennemeersweg geopend.

In het dorp Andijk rijdt zaterdag een paardentram langs de verschillende deelnemers, zoals museum De Mantel van Marius van Dokkum aan het Hornpad en de fraaie stolp aan De Bangert 28. Ook de boerderij aan de Rikkert 4 is geopend, de gereformeerde kerk aan de Middenweg, het dijkmuseum en het Citroënmuseum aan de Gedeputeerde Laanweg.

In Benningbroek is aan het Hogeland 13 een bijzondere stolpboerderij te zien, met een collectie oud gaswerk en kristal. Een leuke molen, annex Theo Koomenmuseum, is De Hoop, aan het Zijdwerk in Wervershoof. In Lambertschaag is het eeuwenoude Groene Kerkje geopend. Hetzelfde geldt voor de protestantse kerk aan de Westerstraat in Sijbekarspel en het witte protestantse kerkje van Benningbroek, waar het gerestaureerde orgel klinkt.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen