Ouders in Gooi willen voor pubers nú al vaccinatie tegen meningokokken

Annemarie de Jong
Hilversum

GGD Gooi en Vechtstreek is de afgelopen periode veelvuldig benaderd door ouders die hun puber willen laten vaccineren tegen meningokokken type W.

Volgens Jacqueline Sleven, arts infectieziekten bij GGD Gooi en Vechtstreek, waren het tientallen telefoontjes per dag.

,,We hebben veel uitlegwerk gedaan en in een paar uitzonderlijke gevallen besloten om mee te gaan in een vaccinatieverzoek, vanwege individuele, praktische en medische omstandigheden.”

Andere ouders worden geïnformeerd, gerustgesteld en gewezen op het rijksvaccinatieprogramma dat 1 oktober start. Tieners geboren tussen 2001 en 2004 krijgen een oproep.

,,Ongeruste ouders leggen we uit dat twintig procent van de bevolking de meningokokkenbacterie bij zich draagt in neus of keel en daar helemaal niets van merkt. De kans dat hun kind ziek wordt is echt heel klein. Er is geen medische reden om je halsoverkop te laten vaccineren. Je kunt rustig wachten op de massavaccinatie. In het licht van de naderende campagne bellen er al minder mensen.”

’Risico te groot’

Een 51-jarige Hilversumse liet haar drie kinderen op eigen kosten inenten bij een vaccinatiecentrum in Utrecht. Bij GGD Gooi en Vechtstreek ving ze bot. ,,Ik ga niet wachten op het najaar. Na drie gevallen met meningokokken relatief dichtbij vind ik het risico te groot.”

Ouders die hun puber bij hoge uitzondering nu al bij GGD Gooi en Vechtstreek mogen laten inenten betalen dat uit eigen zak. Sleven: ,,We hebben een beperkte voorraad vaccin die primair bedoeld is voor reizigers.”

De arts begrijpt de ontstane onrust. ,,Als je ziek wordt van meningokokken word je heel ernstig ziek. In de media is vrij veel aandacht voor ziektegevallen geweest.”

Ook in Hilversum overleed deze zomer een jongen aan meningokokken en afgelopen week een student Journalistiek in Tilburg. De bacterie kan hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging veroorzaken.

Sleven juicht de vaccinatiecampagne toe. ,,Meningokokken type W komt de laatste jaren vaker voor dan we gewend waren. Door op grote schaal te vaccineren dring je verspreiding van de bacterie terug.”

Hoe kan iemand, ondanks het minimale risico, tóch ziek worden? ,,Dat heeft te maken met individuele gevoeligheid voor ziektebeelden, in combinatie met verminderde weerstand. Grootmoeders rust, reinheid en regelmaat, blijft een gouden regel.”

Lees ook: Regio blijft achter met vaccinaties en Commentaar: Vaccinatie-eis

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen