Voor eerst sinds 2003 nieuwe Helderse kotter: HD 42 sluit bij vloot aan

Voor eerst sinds 2003 nieuwe Helderse kotter: HD 42 sluit bij vloot aan
De gloednieuwe kotter gaat voor de allereerste keer te water.
© Foto Visserijbedrijf F. Oosterman
Den Helder

Aan de Helderse visserijvloot wordt voor het eerst sinds 2003 weer een nieuwe kotter toegevoegd: de HD 42 Grietje Cornelia loopt binnenkort van stapel.

Visserijbedrijf F. Oosterman, dat haar vorige schip aan een Duitse collega heeft verkocht, laat het vaartuig (24 meter lengte, ruim zes meter breed) bouwen door scheepswerf SRF in Harlingen.

Tewaterlating

De tewaterlating van de grijszwarte garnalenkotter - ook inzetbaar is voor langoustine- (Noorse kreeft), tong- en scholvangst - vond afgelopen dinsdag plaats bij het eveneens Friese las- en constructiebedrijf Ibis, dat voor hoofdaannemer SRF het casco heeft gebouwd.

,,De mast moet er nog op, er wordt volop ingetimmerd’’, vertelt Nieuwedieper schipper/eigenaar Frank Oosterman (39). Hij is al twintig jaar visserman en is in 2012 voor zichzelf begonnen.

Proefvaarten

,,De rest is zo goed als klaar. Het schip is (gisteren, red.) versleept naar Harlingen. Na wat proefvaarten en de keuring is dit najaar de oplevering gepland.’’

Volgens Oosterman kan de vangst op de nieuwe kotter - een miljoenenproject - overdekt worden verwerkt. Bovendien is de nieuwe HD 42 naar verwachting een stuk zuiniger dan haar voorganger.

,,Door een grotere schroef denken we flink wat minder gasolie te verbruiken. Verder is deze kotter flexibeler en heeft een hoger rendement qua trekkracht: we kunnen de netten sneller en beter boven water halen.’’

Gemoderniseerd

Oosterman en zijn bemanning zijn actief op de zee tussen de Belgische en Deense kust. ,,De visserij is goed, we zijn blij dat we juist nu hebben kunnen investeren in een gemoderniseerd, up-to-date schip.’’

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Lees hier de digitale editieVolg ons