Giftig chroom-6 bij meer overheidsdiensten

Gezondheidsanalyse van alle oud-POMS medewerkers op tafel bij advocaat Rob Bedaux die opkomt voor circa honderd ex-medewerkers van Defensie in een zaak tegen de Staat. Voglens Bedaux zijn mogelijk zijn meer dan honderd oud-medewerkers van Defensie overleden als direct gevolg van het werken met het uiterst giftige en kankerverwekkende chroom-6.© ANP

DEN HAAG

Niet alleen bij Defensie en in gevangenissen, maar ook bij andere overheidsdiensten is het giftige chroom-6 aangetroffen. Het personeel dat mogelijk gevaar loopt is ingelicht, laat het kabinet weten.

De kankerverwekkende stof chroom-6 wordt gebruikt in verf om roestvorming tegen te gaan.

Wie bijvoorbeeld materiaal onbeschermd schuurt dat is geschilderd met zulke verf, kan ziek worden. Defensie zag zich eerder gedwongen slachtoffers onder het personeel een schadevergoeding en excuses aan te bieden.

Lees ook: Slachtoffers chroom-6 wantrouwen Defensie

Ook bij de Rijksrederij, Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf is chroom-6 gevonden, melden de verantwoordelijke bewindslieden. Het ministerie van Landbouw doet nog onderzoek.

Eerder was al bekend dat bij de marine in Den Helder met chroom-6 was gewerkt.

Lees ook: Chroom6-verf aangetroffen op speedboten Koninklijke Marine

Lees ook: Chroom-6 in provinciale bruggen

De Dienst Justitiële Inrichtingen, die al eerder bekendmaakte dat de stof ook in gevangenissen is gebruikt, brengt nog in kaart waar dat precies het geval is. Tot het zover is, ligt het onderhoudswerk aan mogelijk met giftige verf beschilderd hout stil. Ook de andere diensten wachten onderzoek af voordat ze onderhoud plegen.

NS en ProRail, die al eerder ook op chroom-6 stuitten, houden er bij al het onderhoudswerk rekening mee dat er chroom-6 kan vrijkomen.

Daarom ,,hanteren ze verscherpte voorschriften'', schrijven minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) mede namens hun collega's aan de Tweede Kamer.

Uit onderzoek van Defensie komt naar voren dat chroom-6 verf ,,frequent" kan zijn toegepast op vastgoed van het ministerie. Dat onderzoek vond plaats naar aanleiding van een melding van de provincie Utrecht.

Die meldde in november chroom-6 verf te hebben aangetroffen op gebouwen van de voormalige vliegbasis Soesterberg.

Het Rijksvastgoedbedrijf - verantwoordelijk voor werkzaamheden aan het vastgoed van Defensie - heeft inmiddels haar medewerkers op de hoogte gesteld van de mogelijke aanwezigheid van chroom-6.

Defensie kan niet uitsluiten dat haar personeel in het verleden werkzaamheden aan het eigen vastgoed heeft uitgevoerd.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.