’Tbs Purmerender heeft lang genoeg geduurd’

Frits Verhagen
Purmerend

Oud-Purmerender Patrick S. (48) vertrekt liever vandaag dan morgen uit een tbs-kliniek, waar hij al meer dan tien jaar wordt behandeld. „Tbs heeft wel lang genoeg geduurd”, zei S. woensdag tegen de rechtbank in Haarlem die moet beslissen of de behandeling nog met een jaar wordt verlengd.

De Purmerender werd in 2007 tot een celstraf plus een gedwongen tbs-opname veroordeeld voor onder meer een poging tot doodslag, verboden wapenbezit en bezit van kinderporno in 2005 aan de Meteorenweg. Bij S. werd een psychotische stoornis vastgesteld.

Gedwongen behandeling werd noodzakelijk gevonden.

De behandeling van de man is niet over rozen gegaan. Hij slikte niet steeds zijn medicijnen en werd dan agressief. In 2013 ging het veel beter met hem.

Overplaatsing naar een tbs-kliniek in Groningen gooide roet in het eten. Er was sprake van een terugslag en Patrick S. kon weer van begin af aan beginnen.

Inmiddels gaat het opnieuw een stuk beter met hem. De ex-Purmerender is helemaal ingesteld op zijn medicijnen en gaat sinds eind 2016 regelmatig op verlof. Hij werkt bovendien een deel van de week in een kringloopwinkel.

Patrick S. had daarom de hoop dat hij op korte termijn van de tbs af kon en onder begeleiding zelfstandig kon gaan wonen.

„Hoe sneller, des te beter”, zo antwoordde hij woensdag op een vraag van de rechtbank wanneer hij uit de kliniek wil vertrekken.

De tbs-kliniek wil echter geen haast maken. Met de stoornis die S. heeft is het niet verstandig om de overdracht snel te regelen, zo betoogden de deskundigen. Het beëindigen van de tbs-behandeling moet zorgvuldig worden voorbereid.

Dat komt doordat de situatie van S. nog altijd kwetsbaar is. Het gaat op dit moment goed met hem, maar op het moment dat hij zijn medicijnen niet trouw inneemt of er onvoldoende structuur is, kan de ex-Purmerender terugvallen in zijn nog altijd aanwezige stoornis.

Daarom is het van groot belang dat S. zijn medicijnen blijft slikken en een strak dagprogramma heeft.

De officier van justitie schaarde zich achter die conclusie. Zij bleef erbij dat een verlenging van de tbs met een jaar geboden is. Advocate Van Baarlen vroeg zich af waarom de behandeling niet onder voorwaarden kan worden gestopt.

De rechtbank bepaalt op 18 september haar keuze.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.