Helderse stalker ging gewoon door vanuit cel

Jeannine Verhagen
Den Helder

Hij zat vier maanden in de gevangenis in Westzaan voor stalking van zijn ex-vriendin, maar toch belde Juan B. (31) uit Den Helder tientallen keren per dag met de moeder van zijn kind.

Zij deed aangifte van stalking. De rechter veroordeelde B. tot 120 uur taakstraf en een celstraf van 62 dagen, waarvan 60 dagen voorwaardelijk.

De verdachte ontkende, maar het was niet de eerste keer dat B. voor de rechter moest verschijnen voor stalking.

Al eerder werd hij veroordeeld voor het stalken van zijn ex, die recent met haar kinderen naar een blijfhuis is verhuisd. Voordien had hij veelvuldig een andere ex lastig gevallen.

Het slachtoffer nam op en hoorde zijn stem. Ze herkende het nummer niet. Toen ze terugbelde kreeg ze een medewerker van de gevangenis aan de lijn. Ze nam niet meer op, maar werd tot 57 keer per dag opgebeld.

Later blokkeerde ze het nummer. De officier van justitie vond dat er genoeg bewijs was dat B. vanuit cel 408 heel veel met zijn ex had gebeld.

Daarvoor gebruikte hij telefoonkaarten van zichzelf en van andere gedetineerden. ,,Meneer had niet alleen lak aan het rustige leven van zijn ex, zijn eigen dochter en haar andere kind, maar ook aan het contactverbod.’’

In februari 2017 kreeg de man vanwege de stalking tien maanden celstraf, waarvan vier voorwaardelijk, plus een contactverbod, dat hij overtrad. Daarom moest hij die vier maanden uitzitten.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.