Verzetsvrouw Freddie Oversteegen overleden

2014: Freddie Dekker-Oversteegen (links) en Truus Menger-Oversteegen (midden), verzetsvriendinnen van Hannie Schaft, krijgen het Mobilisatie Oorlogskruis uitgereikt door premier Mark Rutte.© ANP

Haarlem

De Haarlemse verzetsstrijdster Freddie Oversteegen is overleden, een dag voor haar 93e verjaardag. Haar familie maakte dat woensdag bekend.

Als veertienjarig meisje was Oversteegen aan het begin van de Tweede Wereldoorlog een van de jongste leden van het Nederlandse verzet tegen de Duitse bezetter.

Ze trok in het verzet samen op met haar zus Truus, die in 2016 overleed, en met Hannie Schaft, die net voor het einde van de oorlog werd gefusilleerd.

Freddie Oversteegen trad niet veel naar buiten over haar verzetswerk, waar ze volgens haar nabestaanden behoorlijk door getraumatiseerd was. Haar zus Truus schreef het boek 'Toen niet, nu niet, nooit' over hun tijd in het Haarlemse verzet.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Als jonge meisjes wekten ze weinig argwaan, wat hun verzetswerk des te effectiever maakte. Ze waren onder meer betrokken bij het liquideren van nazi's en sabotage-acties.

Oversteegen overleed woensdag in Driehuis waar ze de laatste jaren in een verzorgingshuis woonde.

In 2014 ontving ze samen met haar zus het zogeheten Mobilisatie-Oorlogskruis. Premier Mark Rutte reikte de onderscheiding uit aan de zussen.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen