Monumentendag: Enkhuizer pracht en lakzegel Stede Broec

Van onze verslaggever
Enkhuizen

Komend weekeinde wappert op veel plekken in West-Friesand de vlag van de Nationale Monumentendag. Zo ook in Enkhuizen en Stede Broec.

De oude havenstad Enkhuizen heeft de bezoeker tijdens de Monumentendag veel te bieden, voldoende voor een wandeling vol pracht en praal. In de scheve stadsgevangenis achter het statige stadhuis is de tentoonstelling te zien van de fraaie en erg grote kaarten uit de Gouden Eeuw. Ook het stadhuis zelf, toch het pronkjuweel van de stad, is zaterdag geopend voor bezichtiging.

Enkele kerken zijn van de partij: zaterdag is de oud-katholieke kerk aan de Breedstraat open. Daarnaast zijn zaterdag en zondag ook de Wester- en Zuiderkerk geopend. In de Westerkerk is de kerkenraadskamer open, terwijl aan zuidkant de Librije haar boekenschat laat zien. In de Zuiderkerk is een presentatie over de Europese kloosters en hun invloed. Ook de doopsgezinde Vermaning is open. Verder in de stad is vlot een kijkje te nemen in het fraaie Cortshuis aan de Westerstraat, aan de haven is de Drommedaris te bezichtigen, en worden hier demonstraties gegeven bij het carillon. Aan de andere kant van de brug is het spuihuisje toegankelijk. Verderop is het eeuwenoude logement Die Port van Cleve te zien, net als Snouck van Loosenpark.

In Stede Broec kan de bezoeker de oudste lakstempel van het land te bezichtigen. Die ligt in het Lutjebroekse kerkje Bessie. Daar is ook een foto-expositie. Verder is het gebouw van Oud Oud Stede Broec aan de Zesstedenweg open. In Bovenkarspel de molen Ceres de wieken laat draaien. Aan de Zesstedenweg in Grootebroek is de oude kerk open.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen