'Jawed S. dacht aanslag niet te overleven'

© Foto: ANP

ANP
AMSTERDAM

Terreurverdachte Jawed S. hield er rekening mee dat hij zijn actie op Amsterdam CS niet zou overleven. ,,Mijn cliënt lijkt er wel rekening mee te hebben gehouden dat hij zijn actie zelf niet zou overleven, want in zijn woning in Duitsland is een testament gevonden'', aldus zijn advocaat Simon van der Woude dinsdag tegen het ANP.

Reden voor de aanslag was volgens van der Woude dat S. zich diep beledigd voelde door Geert Wilders vanwege een video die hij enige tijd geleden op het internet heeft geplaatst met cartoons over Mohammed en de door hem aangekondigde cartoonwedstrijd.

De negentienjarige Afghaan lijkt niet te hebben geweten dat Wilders de cartoonwedstrijd op de dag voor zijn actie al had afgeblazen. ,,Nadat hij door de rechter-commissaris met de beschuldiging was geconfronteerd heeft hij de vraag gesteld waarom de heer Wilders in Nederland de toestemming en de mogelijkheid had gekregen om de profeet te beledigen. Kennelijk ligt hier het motief voor zijn handelen, dat gericht lijkt te zijn geweest tegen twee willekeurige bezoekers van Amsterdam CS.''

S. stak vrijdag twee Amerikanen neer op Amsterdam CS. De politie gaat ervan uit dat hij helemaal alleen handelde.

S. heeft volgens Van der Woude naar eigen zeggen ongeveer drie jaar geleden in Duitsland asiel aangevraagd. ,,Hij gaat daar naar school en spreekt redelijk goed Duits. In Duitsland heeft hij zich nooit schuldig gemaakt aan enig strafbaar feit en is niet bij de politie bekend. Hij is moslim en bezoekt de moskee regelmatig. Hij heeft verklaard dat zijn ouders overleden zijn en dat voor hem vier dingen belangrijk zijn: Allah, de islam, de Koran en de profeet Mohammed."

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen