Gemeente Den Helder dreigt met openbare verkoop huisraad kunstenaar Rob Scholte

Rob Scholte en zijn advocaat Benno Friedberg in de rechtbank.© Foto Erna Faust

Delano Weltevreden
Den Helder

De huisraad van kunstenaar Rob Scholte wordt openbaar verkocht als hij zijn spullen niet uiterlijk 1 oktober ophaalt.

Dat zegt de Helderse wethouder Michiel Wouters. De spullen zijn medio april meegenomen bij de ontruiming van het Rob Scholte Museum in Den Helder.

De gemeente had van de rechter toestemming voor de ontruiming van het voormalige postkantoor. Bij de ontruiming zijn alle kunstwerken én de huisraad van Scholte in beslag genomen en naar een opslagplaats afgevoerd.

Lees ook: ’Spullen Rob Scholte door deurwaarder verduisterd’

Scholte krijgt zijn huisraad alleen mee als hij de rekening van zo’n 60.000 euro betaalt, zegt de wethouder: ,,Het gaat om 800 kubieke meter huisraad. Het opslaan kost 8000 euro per maand. Dat geld moet de belastingbetaler opbrengen.’’

Aanmaningen

Volgens wethouder Wouters heeft de kunstenaar niet gereageerd op diverse aanmaningen om zijn spullen op te halen. De kunstwerken blijven opgeslagen.

Zolang de rekening van de ontruiming, de opslagkosten en een achterstallige energierekening niet zijn betaald, krijgt de kunstenaar de collectie niet terug.

Advocaat Benno Friedberg staat Scholte bij. Hij vindt het schandalig dat de gemeente de privacy van zijn cliënt op deze manier aantast.

,,De gemeente heeft ontruimd op basis van een uitspraak van de kortgeding-rechter. Die uitspraak vechten wij in een bodemprocedure aan. Als de rechter bepaalt dat de ontruiming onterecht was, betekent het dat alle handelingen die de gemeente op basis van die voorlopige uitspraak heeft verricht, onrechtmatig waren.’’

Friedberg zegt dat Scholte het niet zo ver laat komen dat zijn huisraad openbaar wordt verkocht.

Lees ook: Scholte dreigt met schadeclaim om postkantoor

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.