Monumentenrijkdom van Hoorn, Blokker en Zwaag
De Noorderkerk, een van de Hoornse monumenten.
Komend weekeinde wappert op veel plekken in West-Friesand de vlag van de Nationale Monumentendag. Binnen Hoorn, Blokker en Zwaag wordt ook stevig uitgepakt en is van alles te zien.
Hier kunnen tijdens het weekeinde van de Monumentendag ruim vijftig monumenten gratis worden bezocht. Het volledige, uitgebreide programma staat in het fraaie programmaboekje dat zaterdag klaarligt op de informatiemarkt op de Roode Steen. Dit is het startpunt van Open Monumentendag, met informatie, een boekenmarkt, muziek, toneel, kinderactiviteiten en de reuzenkaart van West-Friesland. Het boekje is ook verkrijgbaar in het stadhuis, de centrale bibliotheek, het Westfries Museum, bij Vereniging Oud Hoorn en bij Centrum Varend Erfgoed.
In het afgelopen jaar zijn monumenten verbouwd en gerestaureerd. Zo is de Michaelkerk in Blokker veranderd in een kantoor. Het museumhuis Bonck aan de Binnenluiendijk, met alles over wonen in de 17e eeuw, gaat voor het eerst open. In de Oosterkerk en Noorderkerk (voorheen Mariakerk) zijn rondleidingen met uitleg over restauratie en toekomstig gebruik. Ook de Koepelkerk is geopend, met rondleidingen en korte orgelconcerten vanaf 12 uur. Stadsbeiaardier Frits Reynaert geeft zaterdag om 13 uur bij de Grote Kerk een concert, samen met de Hoornse Brassband. Daarna is de toren open.
Monumentendag in Hoorn is van 10 tot 17 uur. Tussen 11 en 17 uur kunnen historische schepen worden bezichtigd. Ze liggen aan de Doelenkade, in de Museumhaven op het Oostereiland en elders in de haven. Zondagmiddag van 12 tot 16 uur kunnen passagiers in de Museumhaven aanmonsteren voor een zeiltocht van een uur op een monumentaal vissersschip (7,50 euro, kinderen 5 euro). Aan het Achterom is het Sint Jozefhuis/museum Kaap Hoorn-vaarders gevestigd. Bekijk de scheepsmodellen en bezoek de binnentuin.
Het publiek kan afdalen naar de eeuwenoude ondergrondse waterloop in ’t Glop, met uitleg op een informatiepaneel. In het Timmermansgildehuis kan de vergaderkamer van de gildevoogden worden bezocht en, eveneens aan het Dal, het Sint Pietershof, ooit een klooster van de Kruisherenbroeders.
Trouwen?
Trouwen voor één dag: het kan in de dorpskerk van Zwaag. Een trouwerij nog eens overdoen? Een vriendschap bevestigen? De kerk aan de Kerkelaan biedt een heuse ’trouwceremonie’ met alles erop en eraan: van de rode loper tot een organist en ambtenaar van de burgerlijke stand. Tussen 11 en 17 uur kunnen er zeven ’huwelijken’ worden gesloten. Kost 30 euro. Opgeven bij Marja de Groot, 06-53923705.
In de protestantse kerk hoek Westerblokker/Kolenbergstraat klinkt muziek. De kerk kan tussen 10 en 16 uur worden bezichtigd en de toren worden beklommen (onder begeleiding vanaf 8 jaar). Het thema Europa wordt in beeld gebracht door fotoborden van Michael Scherrenburg uit Arnhem.
In de historische kas aan de Koewijzend 4 in Blokker wordt om 12 uur een historische lunch geserveerd. Onder de rijpe druiventrossen gaan de deelnemers terug in de tijd: wat aten de mensen in de middeleeuwen tot en met de 17e eeuw? Mee-eten kost 7,50 euro, kinderen 5 euro.
Opgeven verplicht: mail naar
info@beleefdegeschiedenis.nl