Je gooit sneller iets weg in een kunstprullenbak

Danique en Ryan Huijsman bij de net onthulde kunstprullenbak.© Foto Jaap Stiemer/Holland Media Combinatie

Jaap Stiemer
Hoorn

Danique (8) en Ryan (9) Huijsman uit Hoorn zijn trots op zichzelf. Daar is alle reden toe, want een idee van Danique dat ze samen uitwerkten, siert sinds woensdag de hele wijk Grote Waal: de kunstprullenbak.

Broer en zus kunnen zich flink ergeren aan mensen die van alles op straat gooien. Waarom niet even naar een prullenbak?

Danique had het hierover met haar moeder. Die wees haar op ’Voor een mooie stad’, een initiatief in Hoorn, waar ideeën kunnen worden gelanceerd en waarvoor dan steun kan worden gevraagd.

,,Een mooie stad is een schone stad’’ vindt Danique. ,,Ik dacht dat mensen sneller naar een prullenbak toe zouden gaan wanneer daar kunst op staat.’’ Broer Ryan hielp haar bij het uitwerken van het idee en hij maakte een website: prullenbakkenkunst.nl.

Het idee was om medeleerlingen van hun basisschool de Zonnewijzer tekeningen te laten maken die de afvalbakken zouden gaan sieren.

Aanvankelijk zouden er twaalf bakken worden voorzien van kunst, maar dat werden er uiteindelijk 52. Ook leerlingen van de andere scholen in de Grote Waal, Ichthus en Jules Verne, deden mee.

De gemeente Hoorn steunde het idee, nadat het werd gepresenteerd bij Puur Hoorn, het duurzaamheidsprogramma van de gemeente.

,,Kinderen hebben vaak veel betere ideeën dan grote mensen’’, zei wethouder Samir Bashara woensdagochtend bij de onthulling van de eerste kunstprullenbak.

Deze staat bij het Cruyff Court in de wijk. ,,Ik ben wethouder van kunst, milieu én onderwijs, dus jullie hebben mij op drie manieren heel blij gemaakt.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen