Premium

Stalking gaat gewoon door vanuit Zaanse cel

Stalking gaat gewoon door vanuit Zaanse cel
Westzaan

Hij zat vier maanden in de gevangenis in Westzaan voor stalking van zijn ex-vriendin, maar toch belde J. B. (31) tientallen keren per dag met de moeder van zijn kind. Zij deed aangifte van stalking. De rechter veroordeelde B. tot 120 uur taakstraf en een celstraf van 62 dagen, waarvan 60 dagen voorwaardelijk.

De verdachte ontkende, maar het was niet de eerste keer dat de uit Den Helder afkomstige B. voor de rechter moest verschijnen voor stalking.

Al eerder werd hij veroordeeld voor het stalken van zijn ex, die recent met haar kinderen naar een blijfhuis is verhuisd. Voordien had hij veelvuldig een andere ex lastig gevallen.

Het slachtoffer nam op en hoorde zijn stem. Ze herkende het nummer niet. Toen ze terugbelde kreeg ze een medewerker van de gevangenis in Westzaan aan de lijn. Ze nam niet meer op, maar werd tot 57 keer per dag opgebeld. Uiteindelijk blokkeerde ze het nummer.

„Dat had ze veel eerder moeten doen”, betoogde de raadsman van B. Die vroeg vrijspraak. „Het was een relatie van aantrekken en afstoten.”

De officier van justitie vond dat er genoeg bewijs was dat B. vanuit cel 408 heel veel met zijn ex had gebeld. Daarvoor gebruikte hij telefoonkaarten van zichzelf en van andere gedetineerden, vertelde ze.

„Meneer had niet alleen lak aan het rustige leven van zijn ex, zijn eigen dochter en haar andere kind, maar ook aan het contactverbod dat de rechtbank hem had opgelegd.”

In februari vorig jaar kreeg de man vanwege de stalking tien maanden celstraf, waarvan vier voorwaardelijk, plus een contactverbod, dat hij overtrad. Daarom moest hij die vier maanden uitzitten.

De officier eiste nu 120 uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden. Het slachtoffer vroeg bijna 5000 euro aan verhuiskosten en 2000 euro smartengeld. Die claim vond de rechter te gortig.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen