Oude stukken niet toegevoegd in dossier Milica van Doorn

ANP
ZAANDAM

Twintig dozen met oud onderzoeksmateriaal worden niet toegevoegd aan het dossier tegen Hüseyin A., verdacht van het verkrachten en vermoorden van de negentienjarige Milica van Doorn in 1992 in Zaandam. Dat heeft de rechtbank dinsdag bepaald in een tussentijdse zitting tegen de 48-jarige A.

Zijn advocaat had om het oude materiaal gevraagd, op zoek naar aanwijzingen die in een andere richting wijzen dan die van A. Het Openbaar Ministerie (OM) verzette zich tegen verzoek. ,,Het gaat om 25 jaar onderzoeksmateriaal", aldus de officier van justitie, die erop wees dat de advocaat van A. de oude stukken kan bestuderen op het politiebureau. ,,Het meeste is niet relevant."

De rechtbank wees ook een verzoek van de advocaat af voor nog een extra onderzoek naar het cruciale DNA-spoor in de zaak. A. kwam vorig jaar als verdachte in beeld na een DNA-verwantschapsonderzoek, waaraan een familielid had meegewerkt. In juni kregen A. en zijn raadsman toestemming voor een tegenonderzoek naar het spermaspoor, omdat het eerder onderzoek daarnaar mogelijk niet betrouwbaar zou zijn. De rechtbank wil de uitkomsten van dit onderzoek afwachten.

Milica van Doorn werd in de nacht van 7 op 8 juni 1992 in Zaandam verkracht en met messteken om het leven gebracht. A. heeft na zijn arrestatie vorig jaar december onder meer verklaard dat hij in de bewuste nacht een meisje was tegengekomen dat 'klootzak' tegen hem zou hebben geroepen. Hij heeft niet willen ophelderen hoe zijn biologische sporen in het slachtoffer zijn terechtgekomen.

Op zeker moment is A. gestopt met verklaren en heeft hij consequent gezwegen. Op rechtszittingen verschijnt hij tot dusver niet. In november vindt de inhoudelijke behandeling van de zaak plaats.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.