Kosten museumwinkel Purmerend bijna 65 mille per jaar

De opening van de museumwinkel door wethouder Harry Rotgans (links).

De opening van de museumwinkel door wethouder Harry Rotgans (links).© Archieffoto Pascal Fielmich

Robert Jan van der Woud
Purmerend

De nieuwe VVV annex museumwinkel van het Purmerends Museum gaat de gemeente jaarlijks een bedrag van bijna 65.000 euro kosten. Dat blijkt uit een voorstel dat donderdag besproken wordt door de commissie stedelijke ontwikkeling en beheer.

De huur van het pand aan de Peperstraat, pal naast het voormalige stadhuis waarin het museum is gevestigd, bedraagt 24.000 euro per jaar.

Eenzelfde bedrag is gemoeid met het betalen van een coördinator voor de winkel voor 20 uur per week. Verder zijn er kosten voor elektra en water, een kassasysteem en kantoor- en schoonmaakkosten, waarmee het totaal uitkomt op 64.080 euro op jaarbasis.

,,Het Purmerends Museum heeft geen financiële ruimte om deze structurele extra kosten per jaar op te vangen’’, laat het college de leden van de commissie weten.

Doorgang

Ondertussen moeten er ook incidentele kosten gemaakt worden om het pand geschikt te maken als museumwinkel annex VVV-kantoor.

Om een doorgang te maken tussen de winkel en het museum is een bedrag van 10.000 euro nodig, voor de inrichting is eveneens tien mille nodig, en ook de aanschaf van een kassa, ict-kosten en de opleiding van de vrijwilligers die de winkel bemensen kost geld: in totaal 42.000 euro. Ook daarvoor heeft het museum geen geld, en zal de gemeente Purmerend de knip moeten trekken.

Het museum verwacht dat de winkel uiteindelijk 10.000 tot 15.000 euro aan inkomsten per jaar genereert. Afhankelijk van die inkomsten kan de subsidie weer naar beneden worden bijgesteld, schrijft het college in het voorstel aan de commissie.

De museumwinkel is al geopend, zodat bezoekers van Purmerend deze zomer al de beschikking hadden over een plek waar ze toeristische informatie konden krijgen en souvenirs van de stad konden kopen. De komende maanden wordt het pand verder ingericht.

Volwaardig

Uiteindelijk moet het een volwaardig VVV-agentschap worden in combinatie met een museumwinkel. Bezoekers kunnen er terecht voor folders over Purmerend en omgeving, maar tegen betaling kunnen ook ondernemers er foldermateriaal kwijt.

Het Gilde gebruikt het pand als vertrekpunt voor de stadswandelingen en Het Leesteken levert de boeken over Purmerend die in de winkel worden verkocht.

Inmiddels zijn er al een tiental vrijwilligers, die worden opgeleid door Bureau Toerisme Laag Holland en Het Gilde. Uiteindelijk hoopt het museum op 35 tot 40 vrijwilligers.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.