Verdachte moord Milica herinnert zich niets

Verdachte moord Milica herinnert zich niets
Exterieur van de zwaar beveiligde rechtszaal op Schiphol waar de zitting in de strafzaak tegen Huseyin A. plaatsvond.
© ANP
Badhoevedorp

Een warrige verklaring in beroerd Nederlands, afgelegd onder invloed van pijnstillers en niet meer dan indirect bewijs in de vorm van dna. De verdediging van Hüseyin A. doet er alles aan om te weerleggen dat de 47-jarige Zaandammer in 1992 Milica van Doorn heeft vermoord.

A. kwam dinsdag bij de derde pro-formazitting opnieuw de nabestaanden van Milica niet onder ogen. Maar een bekentenis is zijn afwezigheid niet. A. zegt namelijk van niets te weten. Hij herinnert zich dat hij is uitgescholden, dat hij van zijn fiets is gevallen en zijn portemonnee moest oprapen. Of dat precies bij de kerk aan de Veldbloemenweg in Zaandam gebeurde, waar Milica van Doorn de volgende dag is gevonden, dat weet hij niet meer.

Lees ook: Oude stukken niet toegevoegd in dossier Milica van Doorn

Toch werd zijn dna aangetroffen op het lichaam van de jonge Zaandamse. Advocaat Tom van Assendelft de Coningh wil daarom alles weten van het recente dna-onderzoek en hoe dna 26 jaar bewaard is. Daarvoor wil hij dat het openbaar ministerie alles dat daarop betrekking heeft aan hem overhandigt zodat hij ermee naar Independent Forensic Services kan gaan.

De rechtbank ziet de noodzaak daarvan vooralsnog niet en wacht een soortgelijk onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut af.

Wel laat het OM op verzoek van Van Assendelft nagaan welke pijnstillers A. tegen kiespijn heeft gekregen toen hij verhoord werd. Dat kan mogelijk verklaren hoe het kan dat A. na zijn aanhouding in december wartaal uitsloeg. ,,Maar geen bekentenis’’, benadrukte Van Assendelft.

Kopieën van twintig dozen vol documenten die door de jaren heen zijn gemaakt, krijgt de raadsman van A. niet. Hij zegt dat hij voor de inhoudelijke behandeling op 19 en 21 november in tijdnood komt als hij voor het lezen van het dossier telkens naar het politiebureau in Zaanstad moet komen. Daarvan zegt het OM dat het zijn eigen schuld is omdat hij te laat begonnen is.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Lees hier de digitale editieVolg ons