'Noodaanvraag DSB voldeed aan regels'

ANP

De Nederlandsche Bank (DNB) had bij de aanvraag voor de noodregeling voor DSB Bank goed naar de financiële positie van de bank gekeken. De directie van de centrale bank was dan ook verrast dat de aanvraag werd afgewezen door de rechter, aldus Lex Hoogduin tijdens de tweede dag van verhoren door Dirk Scheringa. De noodaanvraag voldeed volgens hem aan de regels.

Het toenmalige directielid van DNB zei verder niet bij de communicatie naar buiten betrokken te zijn geweest. Hoogduin was de week voor de val van DSB veelal in het buitenland voor de centrale bank. Daardoor kon hij de nodige vragen niet beantwoorden. Vragen over een mogelijk lek naar de media leverden daardoor weinig op.

Advocaat Geert-Jan Knoops ondervroeg namens Scheringa Hoogduin onder meer over de noodregeling. De aanvraag voor die regeling, waarbij een bank onder toezicht van DNB wordt gesteld, werd in eerste instantie afgewezen. Volgens Hoogduin was de situatie echter ,,hopeloos''. Een eis voor liquiditeitsreserve vanuit de Europese Centrale Bank (ECB) zou nooit gehaald worden en de kasreserve van de bank was te laag. De rechter oordeelde echter anders en wees de aanvraag met betrekking tot DSB af.

Die beslissing veranderde de mening van de DNB-directie niet. Zij meende alleen te moeten wachten tot de kasreserve negatief was, zei Hoogduin. Het afwijzen van de tweede tranche van een noodlening, wat de problemen bij DSB vergrootte, paste wat Hoogduin betreft in de beoordeling ,,hopeloos". Die lening mocht volgens hem alleen worden toegekend aan een instelling met tijdelijke liquiditeitsproblemen en de problemen bij DSB waren veel ernstiger.

Wouter Bos dag voor ondergang DSB bij DNB

Toenmalig minister van Financiën Wouter Bos was de dag voordat de bankrun bij DSB Bank begon bij De Nederlandsche Bank (DNB). Dat zei voormalig toezichthouder bij DNB Jaap Holthuizen, die de minister had gezien, tijdens het verhoor. Bos was aanwezig nadat DNB een aanvraag had gedaan voor een noodregeling en toen die werd afgewezen door de rechter. Toenmalig directielid van DNB Lex Hoogduin wist eerder niet meer of Bos aanwezig was geweest.

Bos was op zondagavond 11 oktober bij DNB. Een dag later verscheen een artikel in de Volkskrant over de aangevraagde noodregeling bij DSB Bank. Dat was voor veel klanten aanleiding om hun geld bij de bank weg te halen en leidde uiteindelijk tot de ondergang van de bank.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen