Hoogtegrens voor woongebouw bij Keern verrast eigenaar

Keern 39, met links de garage en rechts bebouwing aan het Keern.

Keern 39, met links de garage en rechts bebouwing aan het Keern.© Foto HMC

Hoorn

Vier Hoornse gemeenteraadsfracties hebben B en W vragen gesteld over het plan van Pierre Komen om op de hoek Keern-Provincialeweg, waar nu nog de voormalige garage van De Egel Banden staat, een appartementengebouw van 24 meter hoog te laten bouwen. De maximale bouwhoogte van deze locatie is in het bestemmingsplan Van Aalstweggebied in juli 2015 vastgelegd op acht meter, stellen de fracties. Komen reageert verrast: ,,Dat is nogal wat. We hebben het al twee maal besproken met stedebouwkundigen van de gemeente en hier niet eerder iets over gehoord.’’

Komen heeft inmiddels de betrokken fracties - PvdA, Fractie Tonnaer, D66 en Sociaal Hoorn - laten weten dat hij toch graag steun wil voor zijn project ’om bij de ingang van Hoorn een mooi gebouw te ontwikkelen met gevarieerde en ook sociale huurwoningen’. Hij voert aan dat alleen het deel van het gebouw bij de Provincialeweg 24 meter hoog wordt, en dat dit past bij het 26 meter hoge Kopgebouw ernaast. Het grootste deel, aan de kant van het Keern, zal niet hoger worden dan negen meter, aldus Komen. Het plan past binnen de ontwikkelingen van de Poort van Hoorn en het streven van de provincie om meer woningen binnen 1200 meter van een station te bouwen.

Aanvankelijk had Komen een hoogte van 35 meter in gedachten, maar dat had hij al veranderd toen bleek dat de naaste buren, aan wie hij de eerste tekeningen liet zien, dat te hoog vonden.

Bezwaren van buurtbewoners, die voor hun privacy vreesden, waren in 2011 aanleiding voor de gemeenteraad om de nokhoogte van de locatie Keern 39 te begrenzen op acht meter, stellen de vier fracties. Zij willen weten of het college ook vindt dat het onwenselijk is de bouwhoogte nu opnieuw ter discussie te stellen. Ook willen de fracties weten of Komen suggesties, beloften of toezeggingen zijn gedaan over de mogelijkheid om van het bestemmingsplan af te wijken om hoogbouw mogelijk te maken.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen