Raad Schagen blokkeert in allerijl bouw van supermarkt aan Zuiderweg

Marten Visser
Schagen

De gemeenteraad van Schagen heeft dinsdagavond in allerijl een blokkade opgeworpen voor de vestiging van een supermarkt aan de Zuiderweg.

Door een ’foutje’ in het bestemmingsplan zou er op het terrein van aannemer Oudshoorn, direct naast het spoor, een supermarkt kunnen komen. De gemeente ontdekte de fout dinsdagmiddag, aldus wethouder Jelle Beemsterboer. ,,Er is geïnformeerd naar de mogelijkheden om op die plek een supermarkt te realiseren. Toen gingen bij ons de alarmbellen rinkelen.’’

Omdat het bestemmingsplan de mogelijkheid biedt voor een supermarkt op het perceel van Oudshoorn zou de gemeente een aanvraag moeten honoreren. En dus werd er haastig een extra officiële vergadering van de gemeenteraad belegd. Met slechts één agendapunt. Dat als strekking had dat de gemeente via een zogeheten voorbereidingsbesluit het bestemmingsplan voor deze plek gaat aanpassen, waardoor het geldende plan tijdelijk buiten werking wordt gesteld.

Door het besluit heeft de gemeente nu een jaar de tijd om de boel te ’repareren’ en de vestiging van een supermarkt naast het spoor definitief onmogelijk te maken. Of uiteindelijk toch toe te staan. Maar dan gebeurt dat wel na rijp beraad, niet omdat tegen heug en meug moet worden meegewerkt, zo besloot een meerderheid van de gemeenteraad dinsdagavond.

De eigenaar van het terrein werd niet over de spoedvergadering ingelicht. ,,Hij zal niet blij zijn als hij in gesprek is met een supermarktbedrijf over aankoop van zijn perceel’’, erkende Beemsterboer. ,,Maar als we dit hadden aangekondigd waren ze wellicht nog voor de vergadering snel met een aanvraag gekomen en hadden we moeten meewerken.’’ Schagen wil geen supermarkten buiten het winkelgebied in het centrum van de stad, zo gaf de wethouder aan. ,,Dat is al jarenlang het beleid van de gemeente.’’ De firma Oudshoorn was dinsdagavond niet bereikbaar voor een reactie.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.