Bolder-taalspel: Walvisfontein in ’n vonkenregen

Vol woorden.© Archieffoto Peter van Aalst

Petra Bies
Den Helder

’De vaargeul wordt geleidelijk aan minder breed, de binnendrempel van het Schulpengat voorbij ... er wordt geroepen en met zakdoeken gezwaaid’. Regels die te vinden zijn op de Bolder, voorafgegaan door het woord ’Thuiskomst’.

Ook de bolder zelf is thuis, sinds vorige week. Om dat te vieren, daagt de redactie iedereen uit om te spelen met de woorden op het imposante beeld. En dat zijn er met vierduizend leestekens heel wat.

De uitdaging is: maak met woorden die op het beeld staan een eigen zin of een versje. Het hoeft geen hoogstaande dichtkunst te worden, het gaat om het spelen met de woorden. De vondst mag grappig zijn of bloedserieus, heel kort of wat langer (wel maximaal honderd woorden). Woorden mogen vaker worden gebruikt. De leukste inzendingen worden gepubliceerd. Inzenden kan t/m 16 september via:

redactie.hc@nhd.nl, o.v.v. bolder. Postadres: Prins Hendriklaan 55. Graag naam, leeftijd en telefoonnummer vermelden.

Ter plekke een kijkje nemen is vast inspirerend, maar voor het gemak volgt hier een selectie van de teksten op het beeld:

Walvisvaarders gespitst op nevel, de zee een immens golvend plein, hier en daar een walvisfontein. Dorus Rijkers, blauwe zeeredder. Onverschrokken. Samen met honderden anderen hun hachje wagend op het Marsdiep. Ongezien: onderzeeërs varen in en uit. Een reis die vier jaar zal duren. Bloedverwanten en vrienden wuifden op de steiger met hoeden en doeken. Een zonnetje schieten. Wit toplicht in de nacht. Water, wind, storm, meeuw, vis, zeestad, Napoleon, slavernij, magazijnen, droge dokken. Niets zo onnoemelijk broos en trefbaar. Het legt de eerste meters af van de eindeloze zeeweg. Witte olifant. Spiegel, liefde, welvaren. Van smeden en klinknagels naar lasnaden in een dagelijkse vonkenregen. Het vertrek nadert, scheepsklokken tellen het uur, de telegraaf rinkelt. Blauwe lakense jassen en petten met kroon. Het wachtschip met de vlag van de schout-bij-nacht. De feeëntrein: eindbestemming Den Helder.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.