Themamiddag over laaggeletterdheid in Den Helder

Petra Bies
Den Helder

KopGroep Bibliotheken houdt donderdag 13 september in bibliotheek School 7 aan de Keizersgracht een themamiddag over laaggeletterdheid. Er zijn diverse sprekers.

Laaggeletterden hebben moeite met lezen en schrijven. Zij kunnen voor hulp sinds een jaar terecht in het Taalhuis Den Helder. Dat is gevestigd in School 7 en biedt ook een helpende hand aan andere mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal, zoals nieuwkomers.

,,Sinds de opening van het Taalhuis Den Helder zijn rond de honderd mensen door een medewerker geholpen naar een passend taalaanbod. Dit is een prima resultaat. Er is doorverwezen naar taalvrijwilligers in de bibliotheek, professionals bij het ROC of naar ander laagdrempelig taalaanbod in Den Helder’’, aldus pr-vrouw Anita Ruder.

De themamiddag is bestemd voor iedereen die wil weten wat het Taalhuis kan betekenen. Voor mensen uit de eigen omgeving, voor cliënten, patiënten of voor een organisatie. Er is veel aandacht voor de taalvrijwilligers. Wie dat zelf wil worden, kan terecht bij vertegenwoordigers van ROC Kop van Noord-Holland, Mee & de Wering, het Internationaal Vrouwencentrum Den Helder, Stichting Lezen & Schrijven, Humanitas, Vluchtelingenwerk, AZC en KopGroep Bibliotheken.

Het programma begint om drie uur. Elleke Radstake van Stichting Lezen & Schrijven vertelt over het werk van de taalvrijwilliger, de Helderse wethouder Pieter Kos gaat in op de omvang van laaggeletterdheid en het belang van een gezamenlijke aanpak door middel van het Taalhuis. Maria Sabel van Stichting Lezen & Schrijven interviewt twee taalambassadeurs. Zij vertellen wat het in de praktijk betekent om laaggeletterd te zijn.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.