Edo Kieft met petitie naar de Kamer: vanaf 75 elk jaar keuring voor rijbewijs, inclusief rijtest

© archieffoto

Annet van Aarsen
Amsterdam

Laat 75-plussers in plaats van elke vijf jaar eens per jaar een keuring ondergaan voor hun rijbewijs, inclusief een verplichte rijvaardigheidstest.

Edo Kieft uit Borne en Joke Wiesemann uit Amsterdam zijn dinsdag met dat verzoek plus twee door ruim 8000 mensen ondertekende petities op bezoek bij de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat.

Kieft verloor in 2019 zijn schoondochter Maike van Uum. Ze werd op 38-jarige leeftijd overreden door een automobilist van 88 jaar. En Wiesemann raakte haar 42-jarige zoon Marvin op Moederdag 2017 kwijt. Hij was drie dagen daarvoor door een 89-jarige man van de stoep gereden en met kritieke verwondingen in het ziekenhuis terechtgekomen.

Lees ook: Uit het leven gerukt door bestuurder op hoge leeftijd: ’Maike is dertig meter meegesleurd’

De hoogbejaarde automobilist was op slag dood. Zijn familie vond dat hij eigenlijk niet meer mocht rijden, maar hij deed het toch. Op dit moment moet iedere automobilist bij het bereiken van de 75-jarige leeftijd een medische keuring doen. Kom je erdoorheen dan mag je vijf jaar de weg op. Op 80-jarige leeftijd volgt opnieuw een keuring en vijf jaar later weer.

,,Het is geen makkelijke discussie’’, weet Edo Kieft. Het is discriminatie zeggen sommige mensen van het idee dat je bij het bereiken van een bepaalde leeftijd moet aantonen dat je veilig en verantwoord een auto kunt besturen: ’ze pakken mijn vrijheid af’. Maar Kieft meent dat autorijden topsport is.

Verwarde indruk

Hij zag bij de latere rechtszaak tegen de man die zijn schoondochter dood reed een dader die en een rollator en de ondersteuning van twee dochters nodig had om zich te verplaatsen en die bovendien een verwarde indruk maakte. ,,Vijf jaar is een te lange periode voor een herkeuring. Als je op die leeftijd wat begint te mankeren, gaat je vaak snel achteruit.’’

Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid meldt dat het aantal oudere verkeersdeelnemers de komende decennia fors zal toenemen. Toch is het instituut niet op voorhand voorstander van een strenger keuringssysteem.

,,Door een goede rijgeschiktheidskeuring is het mogelijk díe mensen te selecteren die door hun lichamelijk en/of psychisch functioneren niet meer op een veilige wijze als automobilist aan het verkeer kunnen deelnemen. Het probleem is dat we nog niet goed weten welke functiestoornissen tot een verhoogd ongevalsrisico leiden en in hoeverre deze stoornissen door bijvoorbeeld hulpmiddelen kunnen worden gecompenseerd’’, stelt SWOV.

Kieft: ,,Verder wordt ook gezegd dat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen het werk nu al niet aan kan, dat oudere automobilisten jaarlijks testen daarom niet kan. Maar ik denk dat dit niet centraal maar lokaal geregeld moet worden. De eigen huisarts zou de poortwachter moeten zijn. Die kent zijn klantjes het beste, weet precies wat iemand mankeert. Je moet je realiseren: dit verborgen probleem speelt meer dan veel mensen denken. ’’

Lees ook: Henk Brussee (77) kan door een veroordelende politieagente en een fout advies van het Juridisch Loket niet meer autorijden: ’Ik moest gezien mijn leeftijd maar afzien van mijn rijbewijs’

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen