Bol en Van Rouwendaal op jacht naar olympisch goud in Tokio

© Hollandse Hoogte / AFP

ANP
Tokio

Atlete Femke Bol en zwemster Sharon van Rouwendaal gaan woensdag op de Olympische Spelen op jacht naar goud. De 21-jarige Bol behoort tot de favorieten op de 400 meter horden. Van Rouwendaal, getogen in Baarn, wil haar titel op de 10 kilometer in het open water prolongeren.

De 27-jarige zwemster begint in de vroege Japanse ochtend aan de race over zeven rondes. Om 23.30 uur Nederlandse tijd duikt Van Rouwendaal het water in. Zo'n 2 uur later hoopt ze als eerste aan te tikken, net als vijf jaar geleden in Rio de Janeiro.

In het Olympisch Stadion van Tokio begint Bol om 04.30 uur aan de finale van de 400 meter horden. De Nederlandse loopt in baan 5 naast haar Amerikaanse leeftijdsgenote Sydney McLaughlin, de snelste vrouw van dit jaar op deze afstand met 51,90 seconden. Bol heeft 52,37 als beste tijd staan. Sifan Hassan, de kersverse olympisch kampioene op de 5000 meter, loopt om 12.00 uur de halve finales van de 1500 meter.

Olympische finale

De hockeysters strijden vanaf 03.30 uur met Groot-Brittannië om een plek in de olympische finale. Vijf jaar geleden stonden beide ploegen tegenover elkaar in de eindstrijd, toen wonnen de Britse vrouwen via shoot-outs. De handbalsters nemen het in de kwartfinales op tegen Frankrijk (13.45 uur).

Op de wielerbaan van Izu komen de Nederlandse baanrenners in actie in de voorrondes van de sprint (Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen) en keirin (Laurine van Riessen en Shanne Braspennincx). Voor het eerst sinds 1968 staat met Enzo Kuworge een Nederlandse gewichtheffer op de Spelen. De 19-jarige Kuworge, wereldkampioen bij de junioren, is met afstand de jongste van de acht deelnemers in de klasse boven 109 kilogram (start 12.50 uur).

Schoonspringster Celine van Duijn hoopt de halve finale te bereiken op de 10-metertoren. Ze moet in de voorronde (vanaf 08.00 uur) bij de eerste achttien eindigen. Om 12.00 uur begint de individuele finale voor de springruiters, met Maikel van der Vleuten en Marc Houtzager in de ring namens Nederland.

Meer nieuws uit Sport Gooi

Meest gelezen