Valkenier Mart Schrieken bestrijdt vaker meeuwen: ’Je moet het hele gebied onaantrekkelijk maken’

Archieffoto van Mart Schrieken.© foto Ina Kreuk

Durk Geertsma

Verhuurder Woonzorg Nederland heeft voor de pilot met de pinnen roofvogelvliegers op het dak gehad en studeert nu dus op het aanbrengen van netten.

Bestrijding met valken is een andere manier. Valkenier Mart Schrieken uit Den Helder heeft veel ervaring met het bestrijden van meeuwenoverlast, bij voorbeeld bij het ECN complex in Petten. Hij herkent de klachten. „Verstopte waterafvoeren door nestresten, stinkende visresten en dooie jongen, het is geen pretje.”

Als valkenier bestrijdt hij vaak meeuwen. „Je maakt het hele gebied voor ze onaantrekkelijk door ze te verjagen, zodat ze elders gaan broeden. Dat verstoren moet je minstens drie jaar doen, want jongen komen eerst in de puberteit en gaan pas na drie jaar broeden, op de plek waar ze geboren zijn. Ik kom als valkenier tussen maart en half juli een paar keer per week terug om ze uit dat gebied te verjagen.”

Netten zijn in zijn ogen een goede optie op voorwaarde dat ze scheef worden aangebracht. „Maar daar zit een fors prijskaartje aan.” Bij andere opties, zoals lasers, is er volgens Schrieken binnen korte tijd sprake van gewenning bij de dieren.

Lees ook: Lezers komen met tal van oplossingen tegen meeuwenoverlast

Meer nieuws uit Ombudsteam

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.