Terug van weggeweest: Soos voor mensen met een beperking in buurthuis De Dwarsligger. ’We gaan er weer gezellige avonden van maken’

© Archieffoto

Kees de Boer
IJmuiden

Terug van lang weggeweest: de Soos voor mensen met een beperking in De Dwarsligger. Op zaterdag 18 september opent het buurthuis de deuren voor een gezellige avond.

,,Het is de bedoeling om de Soos elke maand een keer op de zaterdagavond te houden”, zegt vrijwilliger Peter Uiterwijk Winkel. ,,Op 18 september gaan we met een hapje en een drankje erbij opnieuw kennismaken met elkaar en vertellen wat we de afgelopen twee jaar allemaal hebben gedaan tijdens de coronaperiode. Iedereen kan zijn of haar verhaal kwijt.”

Hij vertelt dat de Soos ook een klap heeft gekregen van het overlijden van Alex van Luijn, het betrokken Beverwijkse raadslid, die ook vaak aanwezig was bij de Soos-avonden. ,,Veel deelnemers zullen daar ook vragen over hebben”, zegt Uiterwijk Winkel. ,,Het wegvallen van Alex zullen we ook gaan bespreken op de eerste avond.”

Het programma is heel divers, zegt hij. ,,We gaan van alles doen: een playbackshow, kerststukjes maken, buttons knutselen, kaarten, maar ook een praatje maken met elkaar. Dat laatste is een belangrijk functie: het sociale aspect staat voorop tijdens de avonden. Niets moet op die zaterdagavonden: we hebben wel een thema, maar las de bezoekers aangeven liever wat anders te doen, ook goed. Stel dat we gepland hebben om spelletjes te gaan spelen, maar de bezoekers geven aan liever te gaan zingen met elkaar, prima. Het is vrijheid blijheid wat dat betreft.”

Meezingen

Zingen is sowieso altijd gewild in de Soos, zegt de vrijwilliger. ,,We hebben hier in het verleden optredens gehad van bijvoorbeeld Jan Zwanenburg en Elly Entius. ,,Vooral hun Nederlandstalige repertoire was op zo’n avond heel populair. Dan werd er door iedereen luidkeels meegezongen.”

Het moet vooral laagdrempelig zijn: iedereen met een beperking van jong tot oud is 18 september van 19.30 tot 22 uur van harte welkom in de Soos.

,,We hebben de entree beperkt gehouden, voor 1,50 euro kun je naar binnen, en dat is inclusief de limonade en een hapje tijdens de avond.”

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen