Strand Heemskerk schoonste van Noord-Holland, wel jammer van de peuken

Wethouder Frits Brouwer heeft het diploma voor het strand van Heemskerk gekregen.

Wethouder Frits Brouwer heeft het diploma voor het strand van Heemskerk gekregen.© foto aangeleverd

Wethouder Frits Brouwer heeft het diploma voor het strand van Heemskerk gekregen.

Wethouder Frits Brouwer heeft het diploma voor het strand van Heemskerk gekregen.© Foto aangeleverd

1 / 2
Van onze verslaggever
Heemskerk

Het strand van Heemskerk, bij de Vrijheit, is uitgeroepen tot het schoonste van Noord-Holland. Wethouder Frist Brouwer nam de prijs donderdagmiddag in ontvangst in Noordwijk.

Brouwer geeft aan dat de gemeente weer ontzettend trots is om na drie keer weer in de prijzen te vallen. Maar: hij spreekt vooral ook vol lof over Strandvereniging Heemskerck, die het hele zomerseizoen ervoor zorgt dat het strand schoon blijft. ,,Hun inzet heeft als effect dat wij nog maar één keer per jaar het strand machinaal moeten schoonmaken.’’

Het Zeeuwse Sluis is volgens de jury het schoonste van het hele land.

Er zijn in Noord-Holland twaalf stranden geïnspecteerd, waaronder Noordzee in IJmuiden. het Strandhuis in Wijk aan Zee, de Vrijheit in Heemskerk en Zoomers in Castricum. In totaal werd de omgeving van147 strandtenten op 95 stranden onder de loep genomen. Ze werden vier keer bezocht.

De afgelopen twee jaar was het strand bij Den Helder uitgeroepen tot het schoonste van de provincie.

(Tekst gaat door onder de foto)

Strandpaviljoen de Vrijheit.

Strandpaviljoen de Vrijheit.© archieffoto Ronald Goedheer

De verkiezing en de inspecties van de stranden zijn georganiseerd door Rijkswaterstaat. De inspecteurs constateerden dat het dit jaar weer iets schoner is geworden aan de kust. Omdat veel paviljoens tijdens de coronacrisis gestart zijn met afhaalmaaltijden, vreesde de organisatie voor meer afval van deze verpakkingen. Maar zelfs onder deze omstandigheden was het strand bijzonder schoon.

,,De enige smet was het toegenomen aantal peuken in het zand, op de parkeerplaatsen en bij de opgangen.’’ Hoofdinspecteur Aad de Bloois dat dat te maken heeft met het ontmoedigingsbeleid rond roken. ,,Om het roken niet te faciliteren bieden overheden en strandondernemers niet standaard meer afvalbakken en asbakken aan. Ik denk dat het verstandig is daar toch goede voorzieningen voor te behouden om flora en fauna van de kust te beschermen.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen