Zo’n 45 procent van de werkgevers in Noord-Holland Noord loopt het risico dat ze hun NOW-tegemoetkoming terug moeten betalen, waarschuwt het UWV

Tot en met 31 oktober kunnen werkgevers nog een definitieve berekening van hun NOW-uitkering aanvragen.

Tot en met 31 oktober kunnen werkgevers nog een definitieve berekening van hun NOW-uitkering aanvragen.© Foto UWV

Tessa Thepen
Alkmaar

Ruim 45 procent van de werkgevers in Noord-Holland Noord loopt het risico dat het voorschot van hun NOW-uitkering wordt teruggevorderd. Dat komt doordat veel werkgevers niet weten dat zij zélf de definitieve berekening van de NOW-tegemoetkoming moeten aanvragen.

Van begin april tot eind mei 2020 vroegen landelijk ruim 139.000 werkgevers via de NOW-regeling een tegemoetkoming in hun loonkosten aan. Het aanvragen en ontvangen van het voorschot was de eerste stap van het proces. Aanvragers moeten nu ook nog zelf de berekening aanvragen om het definitieve steunbedrag te bepalen. Dat is nodig om te bepalen op welke definitieve tegemoetkoming de werkgever recht heeft. Daarvoor wordt gekeken naar de daadwerkelijke loonsom en het daadwerkelijke omzetverlies.

Deadline

Uit onderzoek van het UWV blijkt dat 2.661 van de 4.892 werkgevers in Noord-Holland Noord dat nog niet hebben gedaan. De instantie raadt aan om alert te zijn, omdat de deadline hiervoor nadert. Voor de noodsteun die werkgevers hebben ontvangen in de eerste steunperiode, kan er tot en met 31 oktober 2021 een definitieve berekening worden aangevraagd.

Voorschot

Er is dus nog tijd, maar het UWV noemt het zorgwekkend dat er pas zo weinig aanvragen binnen zijn gekomen. Janet Helder, bestuurslid UWV: „Werkgevers die geen aanvraag doen voor de definitieve berekening lopen het risico dat ze straks in de problemen komen. Geen definitieve berekening betekent dat de tegemoetkoming op nul wordt vastgesteld en je dus je hele voorschot moet terugbetalen. Dat willen we voorkomen.”

Drukte

Werkgevers die een derden- of accountantsverklaring nodig hebben, hebben een aanvullend probleem. Helder: „Het is ontzettend druk bij boekhouders en accountants momenteel. Daarom is het echt belangrijk dat werkgevers weten dat ze zelf in actie moeten komen.”

Wat een werkgever moet doen om een definitieve berekening aan te vragen heeft UWV op een informatiepagina uiteengezet. Daarnaast is het mogelijk om te bellen naar het UWV. Telefoonnummer NOW: 088 - 898 20 04. Het aanvragen van een definitieve berekening kan hier.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen