Den Helder herdenkt op 15 augustus zege van geallieerde strijdkrachten in de Oost

De herdenking op 15 augustus is bij het monument ’Voor hen die vielen’.

De herdenking op 15 augustus is bij het monument ’Voor hen die vielen’.© Archieffoto

Hans Brandsma
Den Helder

Den Helder staat op 15 augustus uitgebreid stil bij de capitulatie van Japan voor de geallieerde strijdkracht op die datum in 1945. De overgave betekende dat het einde van de Tweede Wereldoorlog in de Oost.

De herdenking is voor de mensen die het leven lieten tijdens de Japanse bezetting en de tijd van geweld en onzekerheid die daar nog op volgde, zo laat een woordvoerster van de gemeente weten. ,,Na de overgave van Japan leek het er op dat verzet, inzet en eindeloos wachten op de bevrijding niet tevergeefs waren geweest. Niets bleek minder het geval te zijn in wat toen nog Nederlands-Indië heette. De onafhankelijkheidsstrijd volgde, zorgde voor veel leed en slachtoffers. Die verhalen kwamen pas later los.’’

De herdenking zal plaatsvinden bij het monument ’Voor hen die vielen’ bij het kruispunt Middenweg-Javastraat-Polderweg en begint om 11 uur. Na het hijsen van de vlag halfstok, toespraken en het Wilhelmus is er gelegenheid om kransen of bloemstukken te leggen bij het monument. Daarna zal de Taptoe ten gehore worden gebracht.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.