Goud winnen op zomer- én winterspelen? Dat lukte maar een atleet. Maar wie zijn de andere opvallende alleskunners?

Jeroen Straathof, de eerste en enige sporter die uitkwam op zowel de zomer-, winter- als Paralympische Spelen.

Jeroen Straathof, de eerste en enige sporter die uitkwam op zowel de zomer-, winter- als Paralympische Spelen.© Foto JJFoto

Kees van Dalsem

Vroeger, vroeger, vroeger werden er tijdens de zomerspelen ook wintersporten bedreven: sinds 1924 zijn de twee evenementen uit elkaar gehaald en sinds 1994 ook niet meer in hetzelfde jaar. Daardoor is het voor de echte olympiërs wel makkelijker om aan twee verschillende sporten op de zomer- én winterspelen mee te doen. Een lijstje met de meest opvallende namen.

Eddie Eagan

De Amerikaan Eddie Eagan is de enige sporter die zowel op de zomer- áls winterspelen een gouden medaille won. Eagan won in 1920 een gouden medaille als bokser op de Spelen van Antwerpen. Vier jaar later ging hij voor een tweede plak, maar toen werd hij in de eerste ronde uitgeschakeld. In 1932 keerde hij echter terug op de winterspelen in Lake Placid. Als lid van de viermansbob van de Verenigde Staten won Eagan zijn tweede gouden plak.

Jeroen Straathof

Allrounden was niks voor Jeroen Straathof: hij was blij met de komst van het WK afstanden. Tijdens de eerste editie in 1996 werd hij meteen wereldkampioen op de 1500 meter. Op de Olympische Spelen kon hij nooit stunten, maar hij is wel de eerste en enige sporter die zowel op de zomer-, winter- als Paralympische Spelen uitkwam. Straathof deed als schaatser mee aan de Spelen in Lillehammer in 1994, als piloot van de visueel gehandicapte Jan Mulder won hij als baanwielrenner goud op de Paralympics in 2000 en hij deed in 2004 mee als lid van het team dat vijfde werd bij de ploegenachtervolging.

Seiko Hashimoto

Deze Japanse deed aan maar liefst zeven verschillende Olympische Spelen mee. Als schaatsster startte ze in 1984, 1988, 1992 en 1994. Als baanwielrenster deed Seiko mee aan de olympiade van 1988, 1992 en 1996. Ze behaalde in Albertville in 1992 een bronzen medaille op de 1500 meter. Nu is ze politica en voorzitter het Japanse olympisch organisatiecomité.

Clara Hughes

De Canadese Clara Hughes deed zes keer mee aan de zomer- en winterspelen en won op beide verschillende medailles. Als wielrenster won ze in 1996 twee keer brons op het wegrit en de tijdrit. Als schaatsster was ze nog een tandje succesvoller: ze won in 2006 goud op de 5000 meter en daarnaast nog zilver (2006) en twee keer brons (2002 en 2010).

Laurine van Riessen

© Foto DPA

De enige Nederlandse die in Tokio in actie komt en zowel op de zomer- als winterspelen actief was, is de Leidse baanwielrenster Laurine van Riessen. Als schaatsster won ze in 2010 brons op de 1000 meter op de Spelen in Vancouver. Ze heeft de kans om in een illuster gezelschap te komen van sporters die medailles op twee verschillende Spelen gewonnen hebben. Van Riessen komt uit op drie onderdelen: keirin, sprint en teamsprint.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen