Jammer, maar het is niet anders: er wordt in Tokio niet gesekst. Voor het eerst sinds 1988 geen gratis olympische condooms

De olympische condooms uit 1988.

De olympische condooms uit 1988.© Foto United Photos/Paul Vreeker

Maarten Westermann, verzamelaar van olympische memorabilia, wekt tijdens de Spelen aan de hand van een voorwerp een persoonlijk verhaal tot leven.

Jammer, maar het is niet anders: er wordt in Tokio niet geneukt. Is ook geen doen op anderhalve meter. Vandaar dat er in het olympisch dorp voor het eerst sinds 1988 geen gratis condooms worden verstrekt.

Destijds in Seoul was dat ingegeven door de golf van hiv-besmettingen die de wereld overspoelde. Nu is dus (tijdelijk) met die traditie gebroken en blijft het olympisch record voorlopig in handen van Rio de Janeiro in 2016 met 450.000 condooms. Dat kwam per sporter neer op 42 condooms. Dat is wat je presteren noemt. Maar aangenomen mag worden dat de meeste exemplaren zijn meegenomen als souvenir. Zoals de mijne, gedrapeerd in de vorm van de vijf olympische ringen, afkomstig van de Winterspelen in Pyeongchang in 2018.

In de aanloop naar dat evenement werd ik geïnterviewd door Edwin Evers op Radio 538. Het team van Evers Staat Op zou zoals altijd dit goed beluisterde radioprogramma uitzenden vanuit de olympische gaststad. Of hij wat condooms voor me mee wilde nemen, vroeg ik Evers, graag ongebruikt en in de originele verpakking. Dat heeft hij gedaan. Schaatsheld Bob de Jong werd er op uit gestuurd. En weer terug in Nederland werd de buit aan mij live overhandigd door ’sidekick’ Jelte van der Goot.

Expositie ’Collectie Westermann’ tot 30 augustus in Museum Haarlem, Groot Heiligland 47 in Haarlem. Openingstijden: zondag-maandag 12-17 uur, dinsdag-zaterdag 11-17 uur.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen