Drugsoverlast bij GGZ-instelling? ’Gevaren vergelijkbaar met de rest van de samenleving’

Koen van Eijk
Castricum

Incidenten bij Parnassia Dijk en Duin die met drugs te maken hebben, komen relatief weinig voor. De afgelopen vier jaar moest de politie daarvoor tien keer in actie komen op het terrein van de Castricumse GGZ-instelling.

Daarbij ging het eenmaal om handel in harddrugs, tweemaal om handel in softdrugs, tweemaal overlast in verband met alcohol en of drugs en vijf maal het aantreffen van verdovende middelen.

Dat meldt het college van b en w van de gemeente Castricum op vragen van lokale partij CKenG. Die had geconstateerd dat een vaste groep gebruikers overlast op het GGZ-terrein zou veroorzaken.

Het college heeft contact informatie opgevraagd bij de politie, bij Parnassia en bij RIBW, waar psychiatrische patiënten worden begeleid. Daaruit blijkt dat er ’geen sprake van een vaste groep gebruikers’ is.

Bestraffend

Ook zeggen de betrokken instanties dat van gedogen van drugsgebruik ’geen sprake’ is. Parnassia en RIBW hebben een beleid met ’bestraffende consequenties’. Er wordt gefouilleerd, kamers worden gecontroleerd en drugshonden worden ingezet.

Ook hebben Parnassia, RIBW, politie en de beveiligingsdienst ’steeds een actueel beeld van wat er op en in de directe omgeving van het Dijk en Duin terrein gebeurt’. De burgemeester wordt ’structureel door de politie geïnformeerd’.

Beperkt

Volgens CKenG zou het terrein, waar de afgelopen jaren veel nieuwbouwhuizen zijn verrezen, onveilig zijn. Maar die, aldus de gemeente, ’relatief beperkt’. Volgens de gemeente waren een aantal zwaardere incidenten die op het terrein plaatsvonden ’niet (of in ieder geval niet direct) gerelateerd aan drugsgebruik’.

Wel is een Castricummer die op het terrein drugs dealde uit zijn woning gezet elders in gemeente. Hij heeft een verbod gekregen ’om nog ter plaatse te komen’.

Conclusie, aldus B en W: ’Eigenlijk zijn de gevaren voor omwonenden, passanten en bezoekers vergelijkbaar met gevaren in andere delen van de samenleving’.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen