Verdachte wapenhandelaar Bovenkarspel boos op officier: ’Peter R. de Vries was voor mij ook een held’

Rechtbank

Rechtbank© Foto Mediahuis

Jeannine Verhagen
Alkmaar/Bovenkarspel

Razend werd een 32-jarige man uit Bovenkarspel dinsdag bij de rechtbank in Alkmaar. Het openbaar ministerie verdenkt hem van verboden wapenhandel. Hij zou vuurwapens en patronen hebben verkocht en gaspistolen hebben omgebouwd. De officier eiste 2,5 jaar celstraf.

„Hij faciliteert het gebruik van wapens in de onderwereld”, vond de aanklager. „Er is een toename aan liquidaties. Kijk naar de schokkende moordaanslag op Peter R. de Vries, waardoor heel Nederland werd geraakt.” En dat schoot verdachte totaal in het verkeerde keelgat.

„Peter R. de Vries was ook mijn held. Ik keek altijd op YouTube naar zijn filmpjes. Hoe durft de officier van justitie mij hiermee in verband te brengen? Ik heb daar toch niets mee te maken?”

Kogels

Volgens de man werd hij bedreigd door ongure types van een motorclub en had hij daarom twee pistolen aangeschaft. De kogels lagen namelijk in zijn brievenbus en daarom voelde hij zich onveilig. „Drie kogels. Ze bedreigden mij, mijn vrouw en mijn dochtertje.”

Nadat hij de wapens had gekocht zou hij ze naar eigen zeggen hebben verstopt in een vuilniszak en er nooit meer naar om hebben gekeken. Toen hij in geldnood kwam, had hij er eentje verkocht, zei hij. „Verder helemaal niks.”

Daar denkt het openbaar ministerie anders over. De officier van justitie geloofde niets van wat de inwoner van Bovenkarspel zei. „Dit is een heel nieuw en heel ongeloofwaardig verhaal.” Ze wees erop dat er veertien chats waren gevonden via Telegram, waarin de man werd benaderd en zelf zijn wapens en patronen aanbood. Ook zou hij lopen van wapens uit Tsjechië hebben laten komen om luchtdrukpistolen om te kunnen bouwen. Die werden bezorgd op het adres van zijn moeder.

Dat hij met klanten had gechat over het ombouwen van wapens noemde de man ’stoere praat’. „Daar klopt niets van. Ik deed gewoon alsof om een van die pistolen te kunnen verkopen.” Bij zijn moeder was een postadres voor iemand anders, aldus de verdachte „Wat er in die pakjes zat, daar wist ik verder niets van.”

Wapenhandel

De verdachte vond het allemaal heel moeilijk. Hij zit al sinds 20 april in voorarrest. „Nu zit ik in de cel, terwijl ik een vrouw en twee jonge kinderen heb. Ik wil hier nooit meer terugkomen. Dat kan ik mijn kinderen niet aandoen.”

Volgens de officier van justitie was de man mogelijk al veel langer met wapenhandel bezig, maar wiste hij elke drie maanden zijn chatgesprekken via Telegram. Dus dat kan het OM niet meer nakijken. Justitie wil dat de man een celstraf krijgt van 2,5 jaar en bijna 3100 euro gaat terugbetalen, die met de wapenhandel zou zijn verdiend.

De man wilde zijn gedrag niet goedpraten, maar zei dat hij ’uit paniek, emotie en verblinding’ had gehandeld.

„Ik ben heel dom geweest.” Zijn advocaat Johan Mühren vond de eis veel te hoog en laakte het optreden van het OM, dat ineens liet weten dat ze de man verdenkt van drie extra maanden in wapens handelen. De rechtbank doet 10 augustus uitspraak.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen