AZ gunt meeste speeltijd aan spelers uit eigen opleiding

ANP
Alkmaar

Voor het zesde jaar op rij is AZ de eredivisieclub die het meest gebruikmaakt van spelers uit eigen kweek. In het seizoen 2020-2021 werd ruim 39 procent van alle speelminuten in de competitie gemaakt door voetballers uit de jeugdopleiding van de club.

Over heel Europa staat de club twintigste, komt naar voren uit cijfers van CIES Football Observatory. Na nummer één komt Ajax met 37 procent, FC Twente met 32 procent en Feyenoord met ruim 31 procent. In Europees verband staan de Alkmaarders gedeeld twintigste. Het Slowaakse MSK Zilina voert met 61,5 procent de lijst aan.

Vergeleken met clubs uit de zeven beste competities, waar Nederland bij hoort, doen alleen de Spaanse clubs Athletic Bilbao, Celta de Vigo en Real Sociedad, met scores van rond de 50 procent, het beter dan de Alkmaarse club.

Het observatorium analyseert voetbalstatistieken, zoals de hoeveelheid speelminuten van eigen jeugd in eerste teams. Het in Zwitserland gevestigde onderzoeksbureau hanteert daarbij de regel dat een speler tussen zijn 15e en 21e levensjaar ten minste drie jaar voor de club moet hebben gespeeld.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen