Plaatsing molen op Soester dak stapje dichterbij na positief welstandsadvies; Oud-Hollands vernuft levert groene stroom aan molenfan en aannemer Ad van de Grift

Ad van de Grift en zijn dochter Laura bij de Windlust die energie gaat opwekken voor het bedrijf.

Ad van de Grift en zijn dochter Laura bij de Windlust die energie gaat opwekken voor het bedrijf.© Archieffoto Studio Kastermans

Jetty Claus
Soest

Met een beetje geluk staat er medio september een oud-Hollandse molen bovenop het dak van een bedrijfspand aan de rand van Soest. Aannemer Ad van de Grift tikte een oude lattenzaagmolen op de kop en diende anderhalf jaar geleden de eerste verzoeken in bij de gemeente. Na een goedkeurend welstandsadvies is de omgevingsvergunning nu aangevraagd.

Het unieke staaltje ouderwets vernuft moet groene stroom gaan opwekken voor het bouwbedrijf aan de Birkstraat. De gemeente vroeg hem onderzoek te doen of er bezwaren in de buurt zijn. ,,Op die brief kreeg ik geen enkele negatieve reactie van omwonenden.”

,,Ik denk dat het wel goed zit, al blijft het spannend, vooral bij de inzagetermijn. Je weet het nooit. Wat bijvoorbeeld Vereniging Vrij Polderland ervan vindt”, zegt Van de Grift. VVP strijdt voor behoud van het weidezicht, waaraan de Birkstraat ook gelegen is. ,,De molen wordt wel zo neergezet dat hij niet zichtbaar is vanuit de polder. Achter de bedrijfsruimte staat nog een grote stal van boer Wantenaar”, aldus de zelfbenoemde ’molengek’, die ook korenmolen De Windhond op de Soester Eng nabouwde en er voorheen als vrijwillig molenaar actief was.

Nu heeft hij een authentieke lattenzaagmolen op zijn erf. Hij staat al startklaar en heeft de nodige vlieguren gemaakt. ,,Hij brengt 3,5 kilowatt per uur op. Dat is echt wel een serieus getal. Hij kan ook acht uur per dag draaien, omdat ik in de buurt ben. Je kunt hem niet onbeheerd laten draaien.”

Dit jaar heeft hij al 400.000 omwentelingen gemaakt en Van de Grift verwacht moeiteloos de 800.000 te halen. ,,Vergelijk het maar met De Windhond met zo’n 150.000 omwentelingen.” Het is een duurzame manier om stroom op te wekken, maar Van de Grift doet het vooral, omdat hij het leuk vindt. Hij heeft eigenlijk geen haast, omdat hij het al druk zat heeft met zijn aannemersbedrijf.

Cirkelzaag

De molen heeft nog steeds een link met zijn oorspronkelijke taak. ,,Het grappige is dat molen vroeger gebruikt werd om latten te zagen en nu wekt hij stroom op om de cirkelzaag te laten draaien”, aldus de aannemer. Met de stroom kunnen ook de twee elektrische bedrijfsbussen rijden.

Molen Windlust, zoals die officieel heet, komt uit Zoeterwoude-Rijndijk en is in grootte een kwart van de Windhond. Het vijf meter hoge molentje met het jaartal 1974 erop geschilderd, is nagebouwd door een gepensioneerde molenbouwer.

De voorbije maanden is er veel tijd besteed om hem te restaureren. Volgens Van de Grift moet je er als leek niet aan beginnen. Het is een specialistische klus. De Soester is geen doorsnee molenfanaat, omdat hij vooral geïnteresseerd is in de techniek. Het is niet de bedoeling dat het een recreatieve attractie wordt, zoals de Windhond. ,,Dat is ook een beetje lastig op het dak hè’’, lacht hij.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen