Krijgen we na de run op mondkapjes, een run op muggenspray? | column

Nhung Dam

Hij was niet dood te krijgen. Ik ben van nature een vredelievend mens, het type leef en laat leven. Maar zo’n mug die me uit mijn slaap houdt, haalt alle slechte eigenschappen in me naar boven.

Dat gezoem bij mijn oor, dat geprik en gebijt met een gretigheid alsof er een hongersnood onder de muggen gaande was. En bij het aanknippen van de lamp, was hij natuurlijk in geen velden of wegen meer te bekennen. Joke noemde ik hem, om het wat dragelijker te maken. Die gluiperd die de meest ondoenlijke plekken op mijn lijf heeft weten te vinden, mijn grote teen, handpalm, en het allerergste, mijn voetzool.

In deze nachtelijke, slapeloze uren dacht ik aan het gesprek dat ik onlangs met een ecologe voerde. ’Corona is nog niets,’ zei zij. ’Het duurt misschien nog jaren, maar hierna komt een muggenplaag. Zika-stijl. Maar dan de XL-versie. Nu zijn de coronaspettertjes en aerosolen de vijand, maar stel je eens voor dat elke mug een dodelijk virus bij zich draagt.’

En het is al dichterbij huis dan we denken. Eerder die avond zag ik op het journaal een item over de gewone huismug in Nederland, die schijnbaar steeds vaker het westnijlvirus met zich mee kan dragen. Vorig jaar liep een aantal mensen in Arnhem en Utrecht de ziekte op.

Ecoloog Maarten Schrama legde in het journaal uit dat exotische muggen steeds noordelijker trekken door klimaatveranderingen. Uitbraken van tropische ziektes zoals dengue worden hierdoor alleen maar groter. Dat het westnijlvirus hier kan overleven heeft volgens onderzoekers te maken met het warmere weer.

Krijgen we in de toekomst te maken met een nieuwe pandemie, ziektes door muggen overgebracht? Krijgen we na de run op mondkapjes, een run op muggenspray? Of horren? Citronella tuinkaarsen? Met maatregelen als ramen en luiken dicht. Straten die worden bevolkt door mensen met klamboe-boerka’s. Eerst zien we, door een tekort, zelfgenaaide klamboe-kledij gemaakt van oude horren die op zolder lagen te verstoffen. Later springt de modewereld in het gat om klamboe-jurken te verkopen met kekke designs. Bouwmarkten die dan wel met recht open mogen blijven, omdat ze als essentiële winkels worden aangemerkt waar je bescherming kunt kopen.

Zo ver zal het niet komen. Draaf ik niet wat door in deze nachtelijke uren? We hebben van de corona-pandemie toch wel geleerd? We gaan niet hamsteren en inslaan. We hebben door de pandemie een collectief bewustzijn ontwikkeld. Toch? We gaan niet meer van voor af aan alles opnieuw uitvogelen. We willen heus wel ons consumptiegedrag herzien, reisdrang beperken. Het dicht op elkaar leven. Meer verbouwen. Meer eten.

We hebben heus wat geleerd van de gevolgen van de klimaatveranderingen met haar bosbranden, overstromingen, exotische ziekten, die nu vrij dicht bij huis komen.

’De vijand is niet dat virus’, zegt mijn bevriende ecologe, ’wij zijn het. Met ons gedrag.’

Ook al kleurt Nederland donkerrood, Schiphol staat vol. Het is nou eenmaal juli. Ik ga morgen muggenspray kopen. Niet om alvast te hamsteren, maar om mijn mug Joke aan te pakken.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.