Eerst op jacht naar olympisch goud in Tokio, daarna door naar Hem

Vincent Schot
Hem

De Hemmeromloop doet dit jaar dienst als nationaal kampioenschap tien kilometer op de weg. De eerste nationale toppers staan inmiddels op de startlijst: Susan Krumins en Mike Foppen gaan nu eerst in Tokio op jacht naar olympisch goud, maar staan op 29 augustus aan de start in het West-Friese dorp.

De laatste jaren fungeerde de Groet uit Schoorl Run als decor van het NK. Tijdens de editie van 2019 eiste Krumins de nationale titel met overmacht voor zich op. De atlete liet een persoonlijk record noteren van 31.11 minuten. Vanwege corona was dat voorlopig ook direct de laatste titelwedstrijd.

Vooralsnog heeft Krumins, de nummer 7 van de wereldranglijst, belangrijkere zaken aan haar hoofd dan titelprolongatie op het NK. Zaterdag 7 augustus komt de Nijmegense tijdens de Olympische Spelen in actie op de 10.000 meter. Drie weken later start ze vervolgens in Hem. Lukt het haar daar weer om als eerste over de streep te komen, dan zou dit voor de derde keer in haar carrière zijn.

Bij de mannen verschijnt er met Mike Foppen ook een atleet aan de start die momenteel in Japan zit. In Tokio loopt Foppen de 5.000 meter, de afstand waarop hij Nederlands recordhouder is. Op de tien kilometer behoort Foppen ook tot de kanshebbers op het goud. Dat bewijst zijn toptijd van 28.14 minuten wel, in december gelopen in Madrid.

Het laatste NK 10 kilometer werd gewonnen door Michel Butter, die in in februari 2019 in een tijd van 28.54 minuten over de streep kwam in Schoorl.

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen