Lof voor de Waarlander die altijd daar is waar zijn dorp hem nodig heeft. Piet Pater in oldtimer naar burgemeester voor koninklijke onderscheiding

Piet Pater is koninklijk gedecoreerd door zijn vrouw Rina. Burgemeester Marjan van Kampen legt nog eens uit waarom.
© Foto Rianne Groen
Waarland

Piet Pater had zich klaargemaakt voor een ritje met de oldtimer. Op uitnodiging van broer Dick, zijn chauffeur, die plotseling afsloeg naar de ijsbaan. Burgemeester Marjan van Kampen maakte daar, ten overstaan van dik twintig genodigden, de verrassing compleet met een koninklijke onderscheiding voor de Waarlander, die altijd daar is waar zijn dorp hem nodig heeft.

Dat Pater (69) juist in die omgeving ook de bijbehorende superlatieven in ontvangst nam, kon geen toeval zijn. Hij was niet alleen dertien jaar voorzitter van ijsclub Waarland, maar tevens de grote motor achter een sociale en sportieve vereniging. Voor Waarlanders ook buiten de winter een breed gewaardeerde basis.

STG Noordkop Skating kwam eruit voort. Op initiatief, uiteraard, van Piet Pater. De club die zich naast de wedstrijdsport ook op zomerse schaatstraining toelegde, gaf onder meer plaatsgenoten als zijn nichtje Rosa Pater en Pien Smit gelegenheid zich tot landelijke toppers te ontwikkelen.

Dorps-duofiets

Het W(aarlands) K(ampioenschap) biljarten kon ook op hem rekenen. Al vijftien jaar als drijvende kracht is onder meer het opzetten en digitaliseren van sponsoruitingen aan deze Waarlander te danken. Hij introduceerde de dorps-duofiets waar alle Waarlanders met een beperking of vanwege ouderdom gebruik van konden maken. Het idee ontstond zes jaar geleden aan de keukentafel van een buurman, die door zijn ziekte ALS zelf niet meer kon fietsen. Pater, overtuigd dat meer dorpsgenoten niet meer alleen durfden te fietsen, statte een initiatief om geld in te zamelen. Inmiddels heeft de KBO Waarland het project duofiets overgenomen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Rina Pater neemt nog steeds in coronatijd de honneurs waar voor burgemeester Marjan van Kampen.
© Foto Rianne Groen

Die sociale inborst, zo werd langs de ijsbaan nog maar eens uitgesproken, maakte ook dat Piet Pater al twintig jaar met zijn mobiele kraantje stoepen bij hulpbehoevenden in Waarland sneeuwvrij maakt als dat in de wintermaanden nodig is. En wie van deze categorie nog geen stoep had, kon op hem rekenen dat er een werd aangelegd. Op Piet Pater werd, met of zonder zijn kraantje, nooit vergeefs een beroep gedaan als er hand- en spandiensten werden gevraagd.

Pater had overigens al een vermoeden dat er wat ging gebeuren. Toen zijn vrouw Rina af en toe wegliep met de telefoon. En hij van sommige mensen bepaalde vragen kreeg, waardoor hij nattigheid voelde. Tot slot van de door Paul Bakker, een van de aangevers, ingeleidde bijeenkomst gaf Piet Pater nog eens aan niet klaar te zijn met zijn ideëen voor het dorp. Zo wil hij bijvoorbeeld nog tien bankjes regelen - en laten adopteren door dorpsgenoten - die her en der in Waarland worden geplaatst.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.