Carré als rouwkamer van beroemdheden

Theater Carré is de plek waar woensdag afscheid genomen kan worden van Peter R. de Vries.

Theater Carré is de plek waar woensdag afscheid genomen kan worden van Peter R. de Vries.© foto Getty Images

Jan Vriend
Amsterdam

Koninklijk theater Carré in Amsterdam heeft een traditie als nationale rouwkamer van bekende landgenoten. Toch is het opbaren van Peter R. de Vries in het voormalige circusgebouw opmerkelijk omdat eerder alleen theaterartiesten die eer in Carré te beurt viel. Een blik in de geschiedenis.

Zanger en revueartiest Meijer Hamel lag in 1965 opgebaard in de foyer van het theater. Als grondlegger van de Hoofdstad Operette was hij vertrouwd met het gebouw want hij had er opgetreden en vierde er in 1960 nog zijn veertigjarig jubileum in de showbizz.

Heintje Davids

Heintje Davids

Heintje Davids© Foto Kippa

Heintje Davids - de zangeres die na ieder afscheidsconcert toch weer terugkwam - overleed in 1975. Als eerbetoon klonk haar oude hit ’Zandvoort aan de zee’ destijds uit de radiospeakers. Ook haar kist stond destijds in Carré, voor een afscheid van haar publiek. In de foyer hielden collega-artiesten als toetsenist Tonny Eyk en zanger Sylvain Poons de dodenwacht. Met Poons had ze succes geboekt met de Jantjes-klassieker ’Omdat ik zoveel van je hou’. Deze keer was het afscheid van Heintje Davids definitief.

Beppie Nooij

Beppie Nooy

Beppie Nooy© Foto ANP

Beppie Nooij jr, leider van het Amsterdamse Volkstoneel en de actrice die 1500 keer ’Rooie Sien’ speelde in de gelijknamige voorstelling, overleed in 1979. Ook haar kist stond in Carré, omringd door tientallen boeketten en rouwkransen. Jos Brink was toen één van de collega-artiesten die de dodenwacht hielden bij de kist.

Jos Brink

Jos Brink

Jos Brink© Foto Lex van Rossen

Na een ziekbed overleed in de zomer van 2007 ook tv-presentator en theatermaker Brink. Van tevoren had hij met de directie van Carré afgesproken dat het publiek daar afscheid van hem zou kunnen nemen. Op 23 augustus 2007 was de uitvaart. Die ochtend lag hij opgebaard in de foyer van Carré en kwamen er ruim tweeduizend mensen langs om hem de laatste eer te bewijzen. In de foyer stond een geschilderd portret van de overledene. Bij de open kist waakten voortdurend zes vrienden en collega’s, die om het kwartier werden afgelost. Als laatsten hielden de leden van de cabaretgroep Purper de wacht bij de kist. Met deze groep maakte Jos Brink een theatertournee voor zijn gezondheid hem in de steek liet. Terwijl de belangstellenden in de foyer langs de kist liepen, waren liedjes uit musicals te horen.

Nog altijd kan het publiek Jos Brink zien in de foyer van Carré: in 2009 onthulde zijn weduwnaar Frank Sanders hier een beeld van Brink, gemaakt door beeldhouwer Kees Verkade.

Ramses Shaffy

Ramses Shaffy

Ramses Shaffy© Foto Kippa

Na het overlijden van Ramses Shaffy in 2009 herdacht presentator Matthijs van Nieuwkerk de zanger in zijn tv-programma ’De wereld draait door’. Tegenover de toenmalige Amsterdamse burgemeester (en Shaffy-fan) Job Cohen opperde hij voor de camera’s om het publiek in Carré afscheid van Shaffy te laten nemen. Dat gebeurde een paar dagen later. Drie uur lang konden bezoekers daar langs de gesloten kist lopen om de zanger hun laatste eer te bewijzen. De kist was bedekt met rode rozen. Er stond een foto op van Ramses Shaffy in zijn gloriejaren.

De dochter van Liesbeth List had haar moeder ook graag in Carré willen laten opbaren voor een openbaar afscheid. Het draaiboek hiervoor lag al klaar. Maar toen La List vorig jaar maart overleed, lag het land plat vanwege corona. Het werd een klein afscheid in besloten kring. Bijna een jaar na de crematie bracht haar dochter de urn met de as van Liesbeth List naar begraafplaats Zorgvlied, naar het graf van Ramses Shaffy met wie de zangeres jarenlang had samengewerkt. Een borstbeeld van Liesbeth staat nu naast de grafsteen van Ramses.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen