AZ gaat in Leipzig, onder het oog van 22 meegereisde eigen fans, voor het eerst onderuit in de voorbereiding [video]

Zakaria Aboukhlal stuit op Leipzig-keeper Josep Martinez.
© Foto ANP/Ed van de Pol
Leipzig

AZ heeft voor het eerst deze voorbereiding een wedstrijd verloren. De Duitse topclub RB Leipzig was op het eigen trainingscomplex nipt te sterk: 1-0.

AZ speelde in Duitsland weer in het ’vertrouwde’ 4-3-3-systeem, nadat trainer Pascal Jansen woensdag tegen KRC Genk nog koos voor een opstelling met drie verdedigers en ’wingbacks’.

Voor RB Leipzig was het de eerste oefenwedstrijd van het seizoen en het officieuze debuut van de nieuwe Amerikaanse trainer Jesse Marsch. Hij is de opvolger van succestrainer Julian Nagelsmann, die is vertrokken naar Bayern München. Leipzig eindigde vorig seizoen als tweede achter de recordkampioen.

Pavlidis

Bij AZ viel in de eerste helft spits Vangelis Pavlidis in positieve zin op. Hij toonde aan oog te hebben voor de ’lopende mensen’ om hem heen. Eerst stuurde hij Hakon Evjen met een bekeken passje richting kansrijke positie en even later stelde hij middenvelder Tijjjani Reijnders in staat te schieten. Zelf probeerde hij het met een omhaal, maar de bal ging net naast.

RB Leipzig en AZ maakten van het oefenduel zeker geen ’vriendschappelijke’ wedstrijd. Van beide kanten gingen spelers hard – soms te hard - de duels in. Met name Jordy Clasie liet zich gelden. Hij was een van de spelers die tegen een gele kaart aanliepen.

Bij AZ kwam Myron Boadu voor het eerst sinds het eerste oefenduel, met NEC, binnen de lijnen. Hij kampte met een lichte blessure. De spits, die wordt gelinkt aan een transfer naar AS Monaco, kwam halverwege in het veld voor Pavlidis. Zijn invalbeurt duurde iets meer dan twintig minuten, toen hij zich weer moest laten vervangen. Dat had mogelijk te maken met een harde tackle die vlak daarvoor op hem werd ingezet.

Fans

Albert Gudmundsson draait weg bij Ademola Lookman.
© Foto ANP/Ed van de Pol

Direct na rust onderscheidde AZ-keeper Hobie Verhulst zich met een tweetal knappe reddingen. Met name zijn keeperswerk bij een inzet van Lazar Samardzic was uitstekend. De Leipzig-speler stuitte van dichtbij op Verhulst, die de bal met wat hulp van de lat uit zijn doel hield.

Even later was het alsnog raak voor de Duitse middenvelder. Verhulst stond op het verkeerde been toen Samardzic naar binnen kapte en met links in de korte hoek schoot. Daarna hield Leipzig, ondanks een paar goede AZ-kansen, stand op het eigen trainingscomplex. Daar keken ook 22 meegereisde AZ-fans toe vanaf de met zeshonderd man gevulde tribune.

Voor AZ betekende de 1-0 eindstand de eerste nederlaag deze voorbereiding, na twee zeges (NEC, Top Oss) en twee keer een gelijkspel (Anderlecht en KRC Genk).

RB Leipzig-AZ 1-0 (0-0). 51. Samardzic 1-0.

Opstelling AZ: Verhulst; Sugawara (62. Berkhout), Letschert (62. Beukema), Martins Indi (62. Hatzidiakos), Oosting (62. Gullit); Clasie (30. Gudmundsson), De Wit, Reijnders (62. Peer Koopmeiners); Evjen (62. Poku), Pavlidis (46. Boadu, 68. Oosting), Karlsson (30. Aboukhlal).

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen