Wateroverlast in Limburg: Defensie stuurt honderden militairen naar Limburg, Maastricht roept op tot evacuatie stadsdelen [video]

Veel plaatsen in Zuid-Limburg hebben te kampen met wateroverlast.

Veel plaatsen in Zuid-Limburg hebben te kampen met wateroverlast.© ANP / Marcel Van Hoorn

1 / 2
Redactie/ANP
Limburg

Er is een ’kleine tsunami’ in Limburg ontstaan. Huizen zijn ondergelopen, mensen zijn geëvacueerd (en worden vermist) en een voedseltekort dreigt. Het KNMI heeft de code rood (dat voor het eerst werd afgegeven vanwege regen) die in Limburg gold beëindigd, de nasleep is enorm. Ook Belgie en Duitsland kampen met heftige overstromingen. In Duitsland zijn zeker twintig mensen om het leven gekomen.

Dit artikel wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier verder voor de laatste ontwikkelingen.

Kabinet verklaart overstroomd Limburg tot rampgebied, Roermond en Maasgouw kondigen noodverordening af

Het demissionaire kabinet beschouwt de overstromingen in de provincie Limburg ook "in formele zin" als een ramp, zegt premier Mark Rutte. Dat betekent dat een wet van toepassing is die bepaalt dat mensen met schade die de verzekering niet dekt, ook bij de rijksoverheid kunnen aankloppen.

Hoe de Wet tegemoetkoming schade door rampen precies wordt toegepast, moet nog nader worden uitgewerkt, zegt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur). ,,Maar we willen vandaag het signaal afgeven dat Limburg er niet alleen voorstaat, ook niet financieel."

Van Veldhoven bracht donderdag een bezoek aan Limburg en vrijdagmiddag gaat Rutte er ook zelf naartoe. Hij gaat kijken ,,in streken waar het komende dagen spannend wordt". Hij roept anderen juist met klem op dat niet te doen. ,,Er is daar geen behoefte aan pottenkijkers en ramptoerisme"

De situatie in Limburg is volgens Rutte "zonder meer ernstig" te noemen. Het water in de Maas bereikt naar verwachting morgen de hoogste stand in 200 jaar. Vele duizenden mensen hebben het dringende advies gekregen hun huis te verlaten en een goed heenkomen te zoeken.

Het kabinet leeft mee met mensen die zorgen hebben over hun huis of bedrijf, of om hun eigen veiligheid. ,,Er wordt met man en macht gewerkt om, waar dat nodig is, mensen in veiligheid te brengen", zegt Rutte.

De lokale autoriteiten hebben daarbij de regie, benadrukt de premier. ,,Deze crisis wordt voortreffelijk aangestuurd vanuit veiligheidsregio's", vindt hij. Rutte spreekt daarnaast respect uit voor hulpverleners en voor andere mensen die klaarstaan om anderen te helpen. "Wij staan echt schouder aan schouder."

Rutte staat naar eigen zeggen ook in nauw contact met zijn collega's in onder meer België en Duitsland, waar zelfs doden te betreuren zijn. ,,Wij leven intens mee met onze buren, en hopen dat in Nederland te kunnen voorkomen."

Inwoners dorpen Echt-Susteren verplicht geëvacueerd

De gemeente Echt-Susteren verplicht inwoners van de dorpen Visserweert en Aasterberg en omgeving hun huizen te verlaten. Om te zorgen dat er in het te evacueren gebied niemand achterblijft, gaan toezichthouders van de gemeente sinds donderdagavond 21.00 uur alle huizen langs die geëvacueerd moeten worden.

Het evacuatiebevel is onderdeel van de noodverordening die geldt voor het hele gebied tussen de Maas en het Julianakanaal. Alleen hulpdiensten en inwoners mogen dit gebied nog in. Eerder op donderdag waren inwoners van de dorpen al opgeroepen te vertrekken.

Opnamestop ziekenhuis Venlo, houdt rekening met evacuatie

Het Venlose ziekenhuis VieCuri Medisch Centrum heeft donderdag per direct een opnamestop afgekondigd. Tot nader order neemt het ziekenhuis geen nieuwe patiënten meer op. Wel blijft de eerste opvang voor acute zorg gehandhaafd, maakte VieCuri donderdagavond bekend.

Het ziekenhuis is vanwege het wassende water van de naburige Maas "in opperste staat van paraatheid". VieCuri houdt rekening met een eventuele evacuatie. Alle niet-spoedeisende operaties voor vrijdag worden afgezegd. Poli-afspraken, diagnostiek en dagbehandelingen gaan vrijdag wel nog door, maar ook dat kan veranderen.

Stadsdelen Randwyck en Heugem in Maastricht geëvacueerd

Steeds meer dorpen en stadsdelen langs de Maas in Limburg worden inderhaast geëvacueerd. Dat hebben de Veiligheidsregio Zuid Limburg en de gemeenten Echt-Susteren en Roermond gemeld.

De snel stijgende Maas zet donderdagavond delen van het zuidwesten van Limburg onder water. Iedereen die daar woont moet de woning uit. Mensen kunnen terecht in opvanglocaties, als ze bij familie of kennissen geen onderdak vinden.

Geëvacueerd worden in Zuid-Limburg inwoners van de wijken Heugem en Randwyck in Maastricht, inwoners van een aantal straten in Eijsden en Laag Caestert, en inwoners van Maasband, Meers, Urmond en Berg aan de Maas. Zij moeten "zo snel mogelijk" hun huizen verlaten, aldus de veiligheidsregio. Wie zelf niet in staat is om uit eigen kracht de woning te verlaten, kan contact opnemen met de gemeente, die dan hulp biedt.

De Maas bereikt donderdagavond een afvoer van 3700 kuub per seconde, bijna duizend meer dan tijdens de waternoodramp in de jaren '90 van de vorige eeuw. Het water kan op sommige plaatsen 5 meter stijgen.

In Midden-Limburg worden Roosteren en omliggende dorpen ontruimd.

Inmiddels is ook Roermond begonnen met een grootscheepse evacuatie van zo'n 5000 inwoners. Zij wonen in de buurt van Roer en zijriviertje de Hambeek. Doordat de Maas vrijdag een piek bereikt op hetzelfde moment dat ook Roer en Hambeek pieken, kunnen de Roer en Hambeek hun water niet kwijt in de Maas. Dat leidt ertoe dat het water de stad in loopt. Zowel de Roer als de Maas heeft nog nooit zo'n hoge waterstand bereikt als nu.

Donderdagavond kregen de getroffen inwoners een bericht van de gemeente hun woning zo snel mogelijk te verlaten. Mensen die geen plek vinden bij familie of kennissen, worden opgevangen in sporthal de Jo Gerrishal.

Defensie stuurt honderden militairen extra naar Limburg

Defensie stuurt honderden militairen extra naar Limburg om te helpen bij de bestrijding van de wateroverlast. Dat meldt een woordvoerder. Woensdag waren al 68 militairen naar het gebied gestuurd. Inclusief politieondersteuning van de Koninklijke Marechaussee gaat het inmiddels om zo'n driehonderd manschappen in totaal.

Rode Kruis breidt aantal noodbedden in Limburg uit naar 1250

Het Rode Kruis breidt het aantal noodbedden in het door wateroverlast getroffen Limburg uit van een paar honderd naar 1250. Ook zijn er vanuit heel Nederland extra teams met vrijwilligers onderweg naar het zuiden.

Volgens een woordvoerder is er vanuit verschillende gemeenten erg veel vraag naar bedden voor noodopvang van gedupeerden, onder meer uit Heerlen, Voerendaal, Simpelveld en Margraten. De gemeenten wijzen zelf de locaties aan waar de bedden kunnen worden neergezet, bijvoorbeeld in sporthallen.

Veiligheidsregio: bereidt u voor op situatie als 1993 en 1995

"Bereidt u voor op een situatie als in 1993 en 1995." Dat zei voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord donderdagmiddag tijdens een persconferentie over het hoogwater in Venlo.

Scholten zei dat een groot aantal woningen in Roermond in de buurt van de monding van de Roer in de Maas ontruimd worden. Het gaat daarbij volgens Scholten om zo'n 5000 bewoners. Dat is volgens bestuurslid Jos Teeuwen van het waterschap Limburg nodig omdat de Maas en Roer vrijdagmiddag tegelijkertijd hun hoogste piek bereiken. Dat betekent dat de Roer het water niet kwijt kan in de Maas en fors overstroomt.

Nooit eerder heeft de Maas zo’n hoog niveau bereikt als nu, benadrukte Scholte. Er wordt donderdagavond volgens hem een afvoer verwacht van maar liefst 3700 kuub. In 1993 en 1995 lag die afvoer bijna 1000 kuub lager. Toen deden zich grote overstromingen voor, die grote delen van Limburg onder water zetten.

De veiligheidsregio vraagt mensen in gebieden die ontruimd worden zelf alvast maatregelen te nemen. Er is een verschil met 1993 en 1995; er is veel gebeurd is aan de Maas, zei Scholten. Maar die maatregelen zijn gebaseerd op de winter, en niet op de zomer met veel vegetatie. Dat veroorzaakt veel onzekerheden. Bovendien gaat er nu aanzienlijk meer water door de Maas dan in '93 en '95, aldus Scholten.

"Dit is een ongekende situatie", zei Scholten. "We hebben nog nooit meegemaakt dat zoveel water door de Maas wordt afgevoerd. Dat vraagt alertheid." Ook de Roer is nooit eerder zo hoog geweest. Hij sluit niet uit dat ook elders geëvacueerd zal moeten worden.

Reddingsbrigade van Noordwijk gaat verpleeghuizen helpen in Limburg

Ook de reddingsbrigade van Noordwijk is donderdagochtend vertrokken naar Limburg. De reddingbrigade gaat samen met militairen een verpleeghuis in Valkenburg ontruimen. Mensen in rolstoelen worden met hulp van shovels naar een vrachtwagen begeleid.

(Tekst gaat door onder de foto)

© Flashlight Fotografie

© Flashlight Fotografie

Brug in centrum Valkenburg ingestort, auto’s verdwijnen in water

In de Emmalaan in het centrum van Valkenburg is een brug ingestort. Meerdere auto’s zijn daarbij in het water gevallen. De brug is vrijwel compleet ingezakt, alleen de balustrade is nog zichtbaar in het kolkende water. Auto’s die naar beneden gevallen zijn, verdwijnen bijna compleet.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In Noord-Holland zijn de reddingsbrigades opgeroepen voor hulp bij inzet overstromingen Limburg

Verschillende reddingsbrigades in Noord-Holland Noord zijn opgeroepen om naar Limburg af te reizen om te helpen bij de overstromingen in die provincie. Onder meer Hoorn (Notwin) en Stede Broec (De Streek) stonden sinds 5.30 uur in de startblokken om te assisteren in Limburg, waar overstromingen zijn door hevige regenval. Ze hebben inmiddels een ’go’ van Reddingsbrigade Nederland.

Een eenheid van de Nationale Rampenvloot die gestationeerd staat bij de Reddingsbrigade in Blaricum is aan het begin van de middag opgeroepen voor inzet in Limburg.

De Nationale Reddinsgvloot is in de nacht van woensdag op donderdag al met 24 eenheiden uitgerukt naar Limburg.

Lees ook: Reddingsbrigades in Noord-Holland staan paraat voor inzet overstromingen Limburg

Militairen evacueren mensen uit woningen en een zorgcentrum

Militairen van een brigade uit Oirschot zijn in Valkenburg druk in de weer met de evacuatie van mensen uit woningen en een zorgcentrum. Dat zei een woordvoerder van de brigade donderdagochtend. „De nood is hier aan de man.”

De militairen maken gebruik van zware viertonners, die door het hoge water in Valkenburg kunnen rijden en veel mensen tegelijk kunnen vervoeren. „We ondersteunen op die manier de andere hulpdiensten daar en helpen mensen hun huis uit en brengen ze naar het droge.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De militairen hebben in de nacht van woensdag op donderdag in Elsloo duizenden zandzakken gevuld. Die zijn vervolgens naar kwetsbare plaatsen gebracht langs met name de Geul en de Gulp. Beide riviertjes zijn veranderd in brede stromen, die op veel plaatsen voor overstromingen zorgen. Zo heeft de Geul het centrum van Valkenburg onder water gezet en bedreigt vanaf 11.00 uur de dorpen Meerssen en Bunde.

De brandweer helpt met de evacuatie van mensen uit hun woningen in Zuid-Limburg.

De brandweer helpt met de evacuatie van mensen uit hun woningen in Zuid-Limburg.© ANP /Sem van der Wal

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio noemde Valkenburg donderdagochtend „het grote knelpunt” in de hulpverlening. „We richten ons daar vooral op de bewoners”, zei hij. In Valkenburg en het naburige Houthem moeten vierhonderd mensen hun huis uit omdat ze geen stroom hebben.

De hotels zitten vol evacués, maar de voedselaanvoer is gestokt. Die ligt stil omdat de vrachtwagens door het hoge water Valkenburg niet meer kunnen bereiken. Een woordvoerder van de veiligheidsregio zei dat nog gezocht wordt naar een oplossing voor de aanvoerproblemen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Voedseltekort dreigt in Valkenburg

In Valkenburg dreigt een voedseltekort. Als gevolg van het hoogwater kunnen vrachtwagens met voedsel Valkenburg niet bereiken, zei burgemeester Daan Prevoo donderdagochtend tegen regionale omroep L1.

„De hotels zitten vol met evacués, maar de leveranties kunnen door het water Valkenburg niet bereiken”, aldus Prevoo.

9.21 - Waarschuwing aan inwoners Bunde

Mensen die in de buurt van het riviertje de Geul wonen worden gewaarschuwd. De Geul stijgt snel, omdat de hoogwatergolf vanaf Valkenburg richting Meerssen en Bunde oprukt, aldus de veiligheidsregio. De hoogste waterstand in de Geul wordt donderdagochtend rond 11.00 en 12.00 uur verwacht in Meerssen en Bunde.

De autobezitters krijgen het dringende advies hun auto, eenmaal naar veiliger oorden verplaatst, op de handrem te zetten. Dat verkleint het risico dat de voertuigen bij hoogwater onverhoopt wegdrijven.

Mensen die daar in de buurt wonen krijgen ook het advies hun spullen naar hoger gelegen verdiepingen te verplaatsen, voor als het water hun huizen bereikt. Ook wordt geadviseerd de gordijnen op de begane grond op te binden.

Code geel voor rest van het land

Ook in de rest van het land geldt bijna overal code geel. Ook daar kan veel regen vallen, waarschuwt het KNMI. Op veel plaatsen valt in 24 uur 20 tot 40 millimeter en lokaal kan er meer dan 50 millimeter vallen. Alleen voor de westelijke provincies Zeeland en Zuid- en Noord-Holland, evenals de Waddeneilanden, is geen waarschuwing van kracht.

Op donderdag worden geen extreme hoeveelheden regen meer verwacht, meldt Meteo Limburg.

Hoewel er geen grote hoeveelheden regen wordt verwacht in Limburg, duurt de wateroverlast voort. Straten en huizen staan blank en kelders zijn volgelopen. Het wassende water zorgt er voor gevaarlijke situaties. Hulpverleners van het Rode Kruis hebben de hele nacht doorgewerkt om ondersteuning te bieden bij de overstromingen, en bewoners van twee verzorgingstehuizen en een hospice werden geëvacueerd.

De brandweer helpt met de evacuatie van mensen uit hun woningen door de wateroverlast in Zuid-Limburg. Door het almaar stijgende hoge water als gevolg van de de overstroming van de Geul zijn straten ondergelopen.

De brandweer helpt met de evacuatie van mensen uit hun woningen door de wateroverlast in Zuid-Limburg. Door het almaar stijgende hoge water als gevolg van de de overstroming van de Geul zijn straten ondergelopen.© ANP

Netbeheerder Enexis meldt dat er door het hoge water in Valkenburg twee stroomstoringen zijn. Daardoor zitten 433 huishoudens zonder stroom. „We kunnen de stroomvoorziening pas herstellen op het moment dat het water gezakt is. Wanneer iedereen weer elektriciteit heeft, is onbekend”, aldus Enexis. Daarnaast hebben 115 huishoudens in Mechelen op dit moment geen gas. Het is ook onduidelijk wanneer dat hersteld is.

In verband met de wateroverlast is de A79 tussen Hulsberg en Heerlen voorlopig nog dicht, meldt Rijkswaterstaat. Het is nog onduidelijk tot hoelang de weg dicht blijft. Ook de A76 is dicht tussen de Duitse grens en Kunderberg.

Wegens overstromingen in België rijden er donderdag geen treinen naar Luik, meldt de NS. Ook is beperkt treinverkeer naar Aken en Keulen.

’Situatie in Hoensbroek onder controle’

De situatie in Hoensbroek lijkt donderdagochtend redelijk onder controle, meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Woensdagavond waarschuwde de gemeente bewoners van de lager gelegen delen van het stadsdeel van Heerlen rekening te houden met flinke wateroverlast, omdat een groot waterbekken gevuld met 120.000 kuub water op het punt stond om door te breken.

Militairen hielpen woensdagavond bij het stutten van het waterbekken en het vullen van zandzakken om de waterbuffer te verstevigen. Ook werd er water uit de buffer gepompt, waardoor de druk op de randen minder is geworden, aldus de woordvoerder van de veiligheidsregio. „De kans dat het doorbreekt is daardoor een stuk minder geworden.”

Het weggepompte water is wel in de omgeving terecht gekomen. Het is niet duidelijk hoe groot de wateroverlast daardoor is in de nabijgelegen wijk, maar niemand heeft elders onderdak hoeven zoeken, aldus de veiligheidsregio.

8.49 - 400 huishoudens in Valkenburg moeten elders onderdak zoeken

Zo’n vierhonderd huishoudens die in Valkenburg als gevolg van het hoogwater zonder stroom zitten, moeten elders ondank zoeken. Enexis is niet in staat het probleem op korte termijn op te lossen.

Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio kunnen de aansluitingen pas hersteld worden als het water helemaal verdwenen is. „En dat kan dagen duren”, zei hij. Tot die tijd krijgen mensen het dringende advies onderdak te zoeken bij familie, vrienden en kennissen.

Netbeheerder Enexis meldde eerder dat door het hoge water in Valkenburg ook een stroomstoring is veroorzaakt. Daardoor zitten volgens Enexis 374 huishoudens zonder stroom. „We zijn op dit moment aan het onderzoeken wanneer we dit kunnen herstellen”, aldus Enexis rond 01.30 uur op Twitter.

De gemeente Valkenburg waarschuwt mensen om niet door overstroomde straten te lopen en om binnen te blijven. Putdeksels kunnen zijn weggespoeld en in het modderige water is dat niet te zien. Bovendien kan het water vervuild zijn met rioolwater.

In het centrum van Valkenburg stond woensdagavond laat al meer dan een halve meter water. Op Twitter circuleren beelden waarop te zien is dat een auto door de straten drijft en door de sterke stroming wordt meegevoerd.

7.47 - Delen A2 in Noord-Brabant en Limburg dicht om wateroverlast

De verbindingsweg van de A2 vanuit Eindhoven naar de A65 richting Tilburg is dicht door water op de weg, meldt Rijkswaterstaat. Ook de afrit Sint Michielsgestel op de A2 vanuit Eindhoven is afgesloten, net als de afrit Meerssen op de A2 richting Maastricht.

Rond 09.00 uur stond er zo’n 50 kilometer aan file op de wegen. Op de meeste plekken ging het om korte files waar buien vallen, met uitzondering van een aantal uitschieters. Rond 10.00 uur namen de vertragingen weer af, meldt Rijkswaterstaat.

Verder zijn sommige rijstroken op snelwegen afgesloten vanwege plassen water, bijvoorbeeld op de A28 richting Amersfoort bij De Bilt en op de A2 vanuit Utrecht ter hoogte van het knooppunt Hintham.

In het midden en het oosten van het land heeft het KNMI donderdag voor de hele dag code geel afgegeven wegens zware regenval. Lokaal kan er tot 40 millimeter regen vallen, met name in de ochtend en middag. Het verkeer kan hier hinder van ondervinden en Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers voor vertrek de actuele verkeersinformatie te raadplegen. „Daarnaast is het verstandig om (tijdens buien) extra alert te zijn en je rijstijl aan te passen.”

In het zuiden van het land is op dit moment de meeste wateroverlast. De A79 tussen Hulsberg en Heerlen, die woensdag werd afgesloten vanwege water op de weg, blijft ook donderdag dicht. Ook de A76 is afgesloten tussen de Duitse grens en knooppunt Kunderberg.

7.43 - Ook België zet militairen in na zware regenval

De Belgische minister van Defensie, Ludivine Dedonder, heeft na zware regenval toestemming gegeven om het leger in te zetten. Militairen voerden volgens Belgische media al ondersteunende operaties uit in de provincies Luik, Namen, Luxemburg en Belgisch-Limburg. Er zijn onder meer vrachtwagens ingezet om mensen te evacueren.

„Verzoeken om assistentie en inzet van materiaal zullen op provinciaal niveau worden afgehandeld in overleg met de hulpdiensten ter plaatse”, zegt de woordvoerder van minister Dedonder. „Defensie kan helpen door onder meer de inzet van zodiacs, waterpompen, transport en huisvesting en andere middelen. Het personeel staat met de nodige middelen klaar om binnen de twee uur in te grijpen.”

De regenval zorgde ook in België voor grote overlast. De autoriteiten evacueerden preventief zo’n 1700 mensen in Chaudfontaine, een plaats in de provincie Luik. Die grenst aan de zwaar getroffen Nederlandse provincie Limburg. De burgemeester van de gemeente Trooz in Luik noemde de situatie woensdag „catastrofaal” en deed een beroep op het leger.

Ook in Nederland kwam het leger in actie om te helpen bij het bestrijden van de wateroverlast. De militairen helpen onder meer bij het vullen van zandzakken.

7.14 - 30 vermisten na instorting huizen door regenval in Rijnland-Palts

Ongeveer dertig mensen worden vermist nadat in de nacht van woensdag op donderdag zes huizen waren ingestort in de West-Duitse deelstaat Rijnland-Palts als gevolg van overstromingen en hevige regen, meldde de regionale omroep SWR donderdag.

De zes ingestorte huizen stonden in de plaats Schuld, nabij Adenau, in de heuvelachtige regio Eiffel. Nog ongeveer 25 andere huizen staan er op instorten. Volgens een politiewoordvoerder is de situatie in Schuld onoverzichtelijk.

3.58 - Hulpverleners Rode Kruis vangen bezorgde Limburgers op

Hulpverleners van het Rode Kruis zijn heel de nacht in de weer om te ondersteunen bij de overstromingen in Zuid-Limburg. Naar meerdere plaatsen zijn veldbedden gestuurd en met gemeenten en andere organisaties wordt overlegd waar welke hulp nodig is. Er wordt rekening gehouden met mogelijke opschaling naar andere delen van Limburg.

In Gulpen-Wittem zijn 50 veldbedden neergezet om geëvacueerden op te vangen. Daarvan zijn er 25 bezet, laat een woordvoerster weten. Vrijwilligers zijn ter plaatse om mensen op te vangen en vragen te beantwoorden. Vijf bedden zijn naar Simpelveld onderweg voor medewerkers van de gemeente. Ook zijn er 50 bedden gestuurd naar een opvanglocatie in Valkenburg, waar volgens het Rode Kruis het oplopende water tot zorgen leidt bij de inwoners.

In Houthem, naast Valkenburg, stonden volgens de woordvoerster bewoners buiten om te kijken wat er in hun straat gebeurde. Twee van hen gaven aan vooral uit voorzorg buiten te staan: „Onze huizen zijn gelukkig nog droog, maar dit water blijft natuurlijk staan. Nu is er wat minder regen, maar als het weer toeneemt, kan dat zo weer anders zijn”, citeert de zegsvrouw hen.

2.14 - Kwetsbare ouderen Valkenburg gedwongen geëvacueerd

Burgemeester Daan Prevoo van gemeente Valkenburg aan de Geul heeft in de nacht van woensdag op donderdag een noodbevel uitgevaardigd om kwetsbare ouderen gedwongen te evacueren als ze weigeren hun ondergelopen woning te verlaten.

Op Twitter schrijft Prevoo dat zijn ’zorgplicht’ hem daartoe heeft ’doen besluiten’. Volgens de burgemeester wordt voor ’goede opvang’ gezorgd.

Woensdagavond werden ook twee verzorgingstehuizen en een hospice in Valkenburg geëvacueerd. De bewoners werden volgens de veiligheidsregio opgevangen in andere verzorgingstehuizen. Ook is het gemeentehuis van Valkenburg open voor opvang.

1.17 - Belgisch dorp deels ontruimd wegens wassende water

In het Belgische dorp Moelingen, vlak over de grens bij Maastricht, zijn woensdagavond 140 woningen geëvacueerd. Door de vele regen van de afgelopen dagen is de rivier de Berwijn buiten zijn oevers getreden. Een nooddijk van zandzakken, die eerder op de dag was aangelegd, is doorgebroken.

Op beelden van televisiezender VTM is te zien dat een groot deel van het dorp van 850 inwoners onder water staat. Volgens de krant Het Laatste Nieuws zijn circa 250 bewoners met boten uit hun huizen gehaald.

Burgemeerster Joris Gaens van Voeren, de gemeente waar het dorp onder valt, zei tegen de krant: „Ik ben zwaar onder de indruk. Dit zijn de ergste overstromingen die Voeren tot nu toe gekend heeft.”

Ook de snelweg E25 naar Nederland is afgesloten, omdat een rotonde bij het dorp onder water staat.

00.02 - Kamerleden leven mee met Limburg

„Ondergelopen straten en huizen - het is echt verschrikkelijk.” Zo omschrijft PvdA-fractievoorzitter Lilianne Ploumen, geboren in Maastricht, de situatie in Limburg. Het zuiden van de provincie is getroffen door hoogwater. Ploumen wenst de Limburgers sterkte en bedankt „iedereen die helpt om anderen veilig te houden.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook andere Kamerleden laten op Twitter weten dat ze meeleven met de Limburgers. CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch uit het Limburgse Panningen zegt dat het noodweer „heftig” is en wenst „alle hulpverleners, bewoners en vrijwilligers veel sterkte toe in deze zware tijden.” VVD’er Silvio Erkens uit Kerkrade schrijft: „Historische buien. Meer regen in twee dagen dan in een hele zomer. En het is nog niet uitgeregend. Bizar.” Erkens laat weten dat hij veel respect heeft „voor de hulpverleners en professionals die al een tijdlang bezig zijn met iedereen veilig houden.”

D66-leider en vicepremier Sigrid Kaag laat weten: „Heel veel sterkte aan iedereen in Limburg die te kampen heeft met ernstige wateroverlast. En veel dank aan alle mensen die keihard werken om iedere Limburger een veilig onderkomen te bieden.” Renske Leijten van de SP zegt: „Veel sterkte voor iedereen in Limburg die een angstige nacht tegemoet gaat.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Jesse Klaver, fractievoorzitter van GroenLinks, noemt de wateroverlast „een verdrietige voorbode van een van de gevolgen van de klimaatcrisis: extreem weer.” Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren meldt: „Dit is het laatste decennium waarin we de klimaatcrisis kunnen aanpakken. Als we stoppen met polderen en alles op alles zetten.”

00.04 - Beperkt internationaal treinverkeer door wateroverlast

Het internationale treinverkeer in Limburg ondervindt woensdagavond hinder door de wateroverlast in de regio. Wegens overstromingen in België rijden er tot zeker donderdagochtend 09.00 uur geen treinen tussen Maastricht, Visé en Luik. De NS waarschuwt dat er geen alternatief vervoer beschikbaar is.

Door wateroverlast in Duitsland is er beperkt treinverkeer naar Aken, Oberhausen, Duisburg, Düsseldorf en Keulen.

23.49 - Leger ontruimt tweede verzorgingstehuis Valkenburg

In Valkenburg is woensdagavond met hulp van het leger een tweede verzorgingstehuis geëvacueerd. Volgens de veiligheidsregio worden de bewoners van zorgcentrum Oosterbeemd elders ondergebracht, omdat de nutsvoorzieningen zijn uitgevallen.

Eerder op de avond werden ook al een hospice en verpleeghuis Valkenheim ontruimd. Ook daar waren de nutsvoorzieningen uitgevallen. Oorzaak van de problemen is het almaar stijgende hoge water als gevolg van de overstroming van de Geul.

23.40 - Timmermans: gedachten zijn bij onze oude overburen van Oliemolen

Eurocommissaris Frans Timmermans wenst Limburgers sterkte bij de wateroverlast in het zuiden van de provincie. De PvdA-politicus, die uit Heerlen komt, laat op Twitter weten: „Mijn gedachten zijn bij onze voormalige overburen, de familie Reesink, die de Oliemolen zo mooi hebben verbouwd en die nu moesten zwemmen voor hun leven.”

De historische Oliemolen in Heerlen, een watermolen uit 1502, is een rijksmonument. Het gebouw liep woensdag onder water toen de Caumerbeek buiten de oevers trad. De beek „loopt nu dwars door het pand heen”, zei Frank Reesink, de zoon van de eigenaren. Zij runnen er een bed & breakfast.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

23.26 - Scholen Gulpen-Wittem donderdag dicht wegens wateroverlast

Wegens de wateroverlast zijn donderdag alle scholen in de gemeente Gulpen-Wittem gesloten voor leerlingen en personeel, schrijft de gemeente op Twitter.

Het betreft alle peuteropvanglocaties, de basisscholen en de middelbare school Scholengemeenschap Sophianum.

Ook het gemeentehuis van Gulpen-Wittem is donderdag gesloten. De gemeente zegt op haar website dat inwoners die een tijdelijk onderkomen nodig hebben wegens de wateroverlast zich kunnen melden in het oude schoolgebouw van Sophianum. De gemeente roept ook op extra te letten op buren en kwetsbare ouderen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

22.15 - Hospice Valkenburg ontruimd om hoogwater

In Valkenburg zijn woensdagavond een hospice en een verpleeghuis geëvacueerd. Dat maakte burgemeester Daan Prevoo bekend voor de rampenzender L1. Volgens de veiligheidsregio werd er ontruimd omdat de nutsvoorzieningen haperden door het hoge water.

Aanleiding is het almaar stijgende hoge water als gevolg van de overstroming van de Geul. De mensen worden naar niet nader genoemde opvangplekken gebracht.

Het gemeentehuis van Valkenburg blijft de hele nacht open. Mensen die door het hoge water hun huis uit moeten of verstoken raken van gas, water en licht kunnen er terecht. Van daaruit kan gezocht worden naar een droge opvang.

Ook een camping bij Valkenburg is ontruimd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

22.08 - Gemeente sluit bruggen

Op sociale media verschijnen videobeelden uit Valkenburg aan de Geul, waar water door de straten naar beneden raast. De gemeente heeft volgens een RTL-verslaggever besloten alle bruggen in het centrum af te sluiten. Inwoners worden opgeroepen om thuis te blijven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

21.57 - Waterstanden Maas naderen overstromingsniveau jaren ’90

De Maas bereikt volgens de laatste prognose van Rijkswaterstaat in de nacht van donderdag op vrijdag een niveau dat dicht in de buurt komt van het niveau van de overstromingen in 1993 en 1995. Toen zette de Maas grote delen van Limburg blank.

Volgens RWS bereikt de Maas een piek van 2750 kuub per seconde. In de jaren ’90 van de vorige eeuw overstroomde de Maas bij een piek van 3000 kuub. Maar dat was in de winter, en dan staat de Maas altijd wel hoog. In de zomer zijn dit soort hoge standen volgens Waterschap Limburg zeer ongebruikelijk.

„De waterstand is vergelijkbaar met de waterstand van de Maas in 1993, toen de Maas overstroomde”, aldus het schap. „Ondanks de vergelijkbare waterstand is de situatie niet vergelijkbaar met die van 1993 en 1995. De Maas is in de afgelopen tientallen jaren verbreed en er zijn dijken aangelegd, waardoor de Maas meer water aankan dan toen. Wat toen dus problematisch was, is dat nu al lang niet meer. Desalniettemin zorgt het Waterschap Limburg bij een hoge waterstand van de Maas voor waterkeringen langs de Maas. Dit beperkt de gevolgen die het water kan hebben voor de directe omgeving.”

21.48 - Rode Kruis levert gemeenten in Zuid-Limburg veldbedden

Het Rode Kruis levert honderd veldbedden aan de gemeente Gulpen-Wittem, voor het geval mensen wegens wateroverlast de nacht niet thuis kunnen doorbrengen.

Het Rode Kruis is woensdagavond ook aanwezig met teams van vrijwilligers in de gemeenten Simpelveld en Gulpen-Wittem. De vrijwilligers staan klaar om mensen op te vangen die last hebben of krijgen van de overstromingen.

21.56 - Stutten waterbekken Hoensbroek onmogelijk, woningen bedreigd

Het blijkt onmogelijk om het grote waterbekken te stutten dat moet voorkomen dat een wijk in Hoensbroek onder water loopt. Dat twittert de gemeente Heerlen woensdagavond.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De gemeente waarschuwt bewoners van de lager gelegen delen van dit stadsdeel van Heerlen rekening te houden met flinke wateroverlast. Ook roept zij iedereen op weg te blijven uit de buurt van de waterbuffer die gevuld is met 120.000 kuub water en inmiddels overloopt. Gemeente en hulpdiensten vragen bedreigde bewoners maatregelen te nemen om de schade zo veel mogelijk te beperken.

De militairen die onderweg waren naar Hoensbroek om te helpen bij het stutten van het waterbekken zijn woensdagavond gearriveerd. Ze worden onder meer ingezet bij het vullen van zandzakken om de waterbuffer te verstevigen. Volgens een woordvoerder van Defensie zijn ze daar nog druk mee bezig. „Ze zijn niet van plan om te gaan slapen”, aldus de woordvoerder.

Ook zijn er militairen naar Gulpen gegaan, omdat de toegangswegen tot dit heuvellanddorpje ondergelopen zijn. De 4-tonners van het leger moeten aan- en afvoer uit het dorp mogelijk blijven maken, aldus de woordvoerder van de veiligheidsregio op rampenzender L1.

De situatie in Valkenburg en Gulpen is volgens de woordvoerder kritiek. Volgens L1 zijn de bruggen over de Geul in Valkenburg afgesloten, maar de woordvoerder kon dit niet bevestigen. In Heerlen is een onbekend aantal woningen onder water gelopen.

Het regent sinds woensdagavond weer fors in Limburg. De regen houdt nog wel even aan. Volgens L1 is er al 150 millimeter per vierkante meter regen gevallen. Op veel plaatsen zijn beekjes veranderd in woeste stromen, met name de Gulp en de Geul leveren overstromingsgevaar op.

21.16 - Zoektocht naar 15-jarig meisje dat zou zijn meegesleurd door stromend water

In Rendeux, een dorp in de Belgische provincie Luxemburg, is de brandweer op zoek naar een 15-jarig meisje dat mogelijk in de Ourthe (een rijrivier van de Maas in de Belgische Ardennen) is gevallen. Ze zou er op vakantie geweest zijn toen ze tijdens het spelen viel en vervolgens meegesleurd werd door het stromende water, meldt L’Avenir. De burgemeester bevestigt dat de hulpdiensten aan het zoeken zijn.

Dit artikel wordt niet meer bijgewerkt. Lees hier verder voor de laatste ontwikkelingen.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen