Premium

’Het is makkelijker om aan coke te komen op Texel dan aan groene kaas.’ Lodewijk Dros ontdekte de echte eetcultuur van de Wadden

Lodewijk Dros en Annette van Ruitenburg met hun boek.
© Foto Evalien Weterings
Oosterend

’Het is makkelijker om aan coke te komen op Texel dan aan groene kaas’, zegt Lodewijk Dros. Het ooit wereldberoemde product is sinds de Warenwet van 1919 illegaal vanwege de manier waarop het aan zijn kleur en karakteristieke smaak kwam: daarvoor werden verse schapenkeutels uitgeperst.

Het weerhield Dros er niet van om bij zijn onderzoek naar de eetcultuur van de Wadden een Texelse schapenboer te vragen een paar strontkaasjes te maken. Uit onderzoek door een zuivelexpert bleek dat de verse kaas in eerste instantie ziekmakende bacteriën bevatte. Maar na negen maanden rijpen waren die verdwenen en bleek de kaas zijn unieke kleur en smaak te hebben.

Meer nieuws uit Noordkop

Meest gelezen