Atlete Lieke Klaver: ’Als ik er verzorgd uitzie, voel ik me lekker fris, fruitig en sterk’

Lieke Klaver

Lieke Klaver© Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

Lieke Klaver

Verschillende West-Friese sporters hopen deze zomer in Tokio hun opwachting op de Olympische Spelen te maken. Het Noordhollands Dagblad volgt atlete Lieke Klaver tijdens haar voorbereiding.

Het begint nu dichtbij te komen. Over vijf dagen vertrekken we met de Nederlandse atletiekploeg naar Japan. De TeamNL-kleding is binnen, de koffer bijna gepakt.

Eerst gaan we naar Chiba voor een trainingsstage. Daar moet ik heel blijven en in topvorm zien te komen, voor de 400 meter individueel en de estafettes dus. Vanuit Chiba reizen we vervolgens af naar Tokio, waar het atletiektoernooi in de tweede week van de Olympische Spelen staat geprogrammeerd.

Het worden voor mij mijn eerste Spelen, ik weet dus niet wat mij te wachten staat. Of het heel anders is dan een WK in de buitenlucht waaraan ik al heb deelgenomen, ga ik ervaren.

Zenuwen voel ik (nog) niet, integendeel. Ik kijk er juist naar uit, heb er enorm veel zin in, na een jaar van gedwongen uitstel.

Wat ik doe als ik naar internationale toernooien afreis, is te proberen in het buitenland voor een ’thuisgevoel’ te zorgen. Zo gaat bijvoorbeeld het boek dat ik in Nederland al aan het lezen was mee. Op ieder vrij moment kan ik dan, net als thuis, even ontspannen en afdwalen. Dat zorgt voor balans.

Bijgeloof is niet aan mij besteed. Voor een belangrijke race is het niet zo dat ik bijvoorbeeld altijd eerst de linkersok aantrek of dat ik een speciale sleeve (armstuk) wil dragen. Zoiets geeft alleen maar onnodige stress als de volgorde afwijkt of als ik het onverhoopt niet bij mij heb. Want als ik iets níet wil, dan is het mij druk moeten maken over randzaken.

Wat ik wél fijn vind, is op de wedstrijddag ’s ochtends ruimschoots de tijd nemen om mijn make-up aan te brengen en mijn haar te doen.

Zie ik er verzorgd uit, dan voel ik me lekker fris, fruitig en sterk. Al is het zeker niet alleen bedoeld om mij energiek te voelen. Ook is het een rustmoment, zorgt het voor de gewenste afleiding in een hectische omgeving. Gedachteloos ben ik dan met even iets heel anders dan hardlopen bezig, zoom ik uit. Dat is de ideale manier om mijn hoofd leeg te maken, voordat de volle aandacht zich op de race richt.

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen