Kees van der Spek zag Peter R. de Vries vaker dan zijn vrouw: ’Zit nu in buitenlandse hotelkamer voor me uit te staren, dit is verschrikkelijk’

Van der Spek en De Vries met hun Emmy Award (2008) voor hun reportage over Natalee Holloway.© ANP

Henk Runhaar
Amsterdam

In zekere zin was de lancering van stichting De Gouden Tip twee weken geleden in Naarden de kroon op het werk van Peter R. de Vries. Cold cases als die van Schagense Tanja Groen oplossen, desnoods op onorthodoxe wijze met een levensveranderend bedrag aan tipgeld. Dát drijft De Vries, al zoveel jaren.

„Hij wil het recht laten zegevieren”, zegt Kees van der Spek, die zeventien jaar nauw met De Vries samenwerkte. „Zo zei cameraman Joep het zojuist. We waren sinds 1996 altijd samen op pad, reisden de hele wereld over. We zeiden vaak: ’we zien elkaar vaker dan onze vrouwen’.”

De programmamaker en zijn cameraman zitten dinsdagavond verslagen in een hotelkamer, ergens in een buitenland. „We zaten midden in een undercover reportage, toen ineens mijn telefoon volliep. Nu zitten we maar wat voor ons uit te staren. Het is verschrikkelijk”, zegt Alkmaarder Van der Spek.

De laatste keer dat Alkmaarder Van der Spek sprak met De Vries was eind juni. „Een interview voor een podcast. We zijn altijd goed geweest met elkaar. We hebben 43 items gemaakt over de Puttense moordzaak. En ook veel over Nicky Verstappen, Charlie Da Silva, noem maar op. Dat is nogal wat.”

Met de ouders van Tanja Groen heeft De Vries al contact sinds kort na haar verdwijning in 1993. Dat de studente uit Schagen nog altijd niet is gevonden, zit de misdaadjournalist ongelooflijk dwars. Een miljoen euro wil hij inzamelen, om een einde te maken aan de martelende onzekerheid van Adrie en Corrie. 2021 wordt het jaar van Tanja Groen, was De Vries’ nieuwjaarswens op Twitter.

Het Schagense echtpaar reageert dinsdagavond met verslagenheid op het neerschieten van De Vries. ,,Verschrikkelijk, net nu hij bezig was de zaak van onze dochter op te lossen.’’ (Tekst gaat door onder de foto)

De Vries met de ouders van Tanja, Adrie en Corrie Groen, bij de lancering van stichting De Gouden Tip in Naarden.© Mediahuis

De Vries heeft het imago dat hij zaken oppakt voor zijn eigen roem, maar dat is een misvatting zegt Van der Spek. „Hij doet zoveel voor nabestaanden wat nooit in de media komt. Denk aan een bloemetje dat hij elk jaar geeft aan nabestaanden van een allang opgeloste moordzaak.”

Stak De Vries de laatste tijd zijn nek te ver uit? Van der Spek wil er niets over zeggen. Van zichtbare beveiliging van De Vries was in elk geval geen sprake, bevestigt hij. „Ik ben stuk van wat er gebeurd is. We zijn verdrietig. Ik ga nu geen newsy dingen zeggen.”

Haarlemse emeritus hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen komt Peter R. de Vries bij talloze dossiers tegen, waaronder de zaak Tanja Groen. „We gaan regelmatig lunchen om bij te praten. Ik verbaasde me erover dat hij geen beveiliging had. We ontmoetten elkaar wel altijd op erg rustige plekken.”

In Baarn maakte De Vries begin deze eeuw naam door de moord op het echtpaar Muller op te lossen. Hij kreeg een tip en trok de verdwijningszaak na vier jaar vlot. Huisvriend Paul de Rijk bleek Hans en Ria Muller te hebben omgebracht. Hij begroef ze op het terrein van de Baarnse kinderboerderij waarvan hij de beheerder was en trok zelf in hun woning.

Ook na de dood Dascha Graafsma op het spoor bij Hilversum kwam De Vries in actie. Hij steunde haar familie, totdat volgens hem en het Openbaar Ministerie duidelijk was dat er geen sprake was van een misdrijf.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen