Peter R. de Vries vecht voor zijn leven na schietincident in Amsterdam. Twee verdachten zitten nog vast

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries werd op de Lange Leidsedwarsstraat neergeschoten.© ANP / HH / Privé

Van onze verslaggevers
Amsterdam

Peter R. de Vries is dinsdagavond neergeschoten in Amsterdam. De 64-jarige misdaadverslaggever ligt zwaargewond in het ziekenhuis en vecht voor zijn leven, meldt burgemeester Femke Halsema dinsdagavond tijdens een persconferentie. Er zijn drie verdachten aangehouden, waarvan er twee nog vastzitten. Het zou gaan om een 35-jarige Pool uit Maurik (Gelderland) en een Rotterdammer (21).

De Vries is neergeschoten op de Lange Leidsedwarsstraat, vlakbij de plek waar het televisieprogramma RTL Boulevard wordt opgenomen. De Vries was daar dinsdagavond te gast. Toen hij naar zijn auto wilde lopen, iets na half acht, werd hij van dichtbij door zijn hoofd geschoten. Volgens de NOS werden er vijf schoten gelost op de journalist. De wijde omgeving rond de Lange Leidsedwarsstraat werd afgezet.

(Tekst gaat door onder de foto)

De Amsterdamse driehoek tijdens de persconferentie over Peter R. de Vries.© ANP / Evert Elzinga

Op een filmpje dat rondgaat op sociale media is De Vries duidelijk herkenbaar te zien met een bebloed gezicht. Hij ligt op zijn rug op straat. Omstanders helpen hem en roepen of er al gebeld is naar 112.

Aanspreekbaar

Een politiewoordvoerder bevestigde dat de misdaadverslaggever is neergeschoten. „Dinsdagavond heeft er een schietincident plaatsgevonden in de Lange Leidsedwarsstraat. Hierbij is de 64-jarige Peter R. de Vries zwaargewond geraakt. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis”, liet de politie weten. Of De Vries nog aanspreekbaar was, kon de woordvoerder niet zeggen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Bij het VU Medisch Centrum in Amsterdam, waar De Vries vermoedelijk is opgenomen, staan zwaarbewapende agenten.© ANP / Laurens Bosch

De politie was met meerdere eenheden op zoek naar de verdachten. Door getuigen ter plaatse kreeg de politie snel zicht op een mogelijke vluchtauto. Dat voertuig is op de A4 staande gehouden. Twee verdachten zijn gearresteerd. De mogelijke schutter zit daarbij. Of er een wapen in dat voertuig is gevonden, wilde Frank Paauw, korpschef van de politie Amsterdam, niet zeggen.

Een derde verdachte is aangehouden op ’een locatie in Amsterdam’, aldus Paauw. Dat zou in Amsterdam-Oost zijn geweest.

Twee van de drie verdachten van de moordaanslag op Peter R. de Vries komen uit Gelderland. Het gaat om twee mannen van ongeveer 20 en 30 jaar uit Tiel en Maurik, meldt De Gelderlander op basis van bronnen binnen politie en justitie.

Op de A1 en op de A27 bij de afslag richting Utrecht (knooppunt Eemnes) stonden twee uur na de aanslag op De Vries nog steeds politie-eenheden op de uitkijk. Het verkeer vanuit Amsterdam wordt vanaf die plekken in de gaten gehouden. Op de A2 en A4 zouden ook enkele auto’s aan de kant zijn gezet.

© Caspar Huurdeman

© Caspar Huurdeman

In shock

Een vrouw die op de nabijgelegen Prinsengracht woont en met haar twee honden buiten was, hoorde vier schoten. Ze zag de schutter wegrennen, langs een terras op de Prinsengracht. „Hij had iets in zijn handen wat hij probeerde te verstoppen, zo leek het.” Ze is in shock, vertelt ze ongeveer anderhalf uur na de schietpartij. „Ik zag iemand op de grond liggen en een vrouw schreeuwde en rende erheen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

De politie heeft de de Lange Leidsedwarsstraat afgezet met linten.© ANP / Evert Elzinga

Circus

Een vrouw op het terras hoorde ook de schoten. „Vier minuten later barstte het circus los, met ambulances en politiewagens”, vertelt ze. „Ik ben ben wel klaar met het geweld in de stad, het is gewoon belachelijk.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Politie en publiek bij de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam.© ANP / Evert Elzinga

Getuigen beschrijven de schutter als een tengere, donkere man met een camouflagejas aan. „Hij liep snel voorbij en viel op omdat hij zo gekleed was”, zegt een van hen. „Eerst reageerde ik laconiek op wéér een schietpartij, maar nu ik hoor dat het gaat om Peter R. de Vries beschouw ik het wel als een wake-upcall. Het is nu wel heel dicht bij ons bed. De wereld van de criminaliteit lijkt losgeslagen, de criminelen hebben geen onderlinge regels meer.”

Rutte

Demissionair premier Mark Rutte en justitieminister Ferd Grapperhaus praatten dinsdagavond met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid over de aanslag.

De Vries was maandag nog in Schagen om te praten over de vermissing van Tanja Groen.

Lees ook: Een dag voor hij wordt neergeschoten kijkt Peter R. de Vries hoopvol de zaal in. ’Het is belangrijk dat we de aandacht op Tanja Groen blijven vestigen’

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries werd op de Lange Leidsedwarsstraat neergeschoten.© ANP

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen