Schrappen van naam Tata Steel uit rapportage over kankergevallen onder de loep: bestuur Veiligheidsregio Kennemerland wil onafhankelijk onderzoek

© archieffoto

Carlo Nijveen
Haarlem

Een onafhankelijk onderzoek moet duidelijk maken waarom GGD-directeur Bert van de Velden de naam van staalfabrikant Tata Steel liet schrappen uit een rapport over de mogelijke oorzaak van het relatief hoge aantal longkankergevallen in Beverwijk. Dat vindt het dagelijks bestuur van Veiligheidsregio Kennemerland (VRK), waaronder de GGD valt.

Het VRK-bestuur kondigde maandagavond aan de kwestie door een ’externe partij’ onder de loep te laten nemen. Dat besluit zou na overleg met Van de Velden zijn genomen. Wie het onderzoek gaat uitvoeren, is nog onduidelijk.

Deze krant meldde afgelopen weekend dat de GGD-directeur meerdere keren heeft ingegrepen om Tata Steel te beschermen tegen de suggestie dat de staalfabriek ook maar iets te maken heeft met de vele gevallen van longkanker in Beverwijk, dat volgens het rapport 25 procent boven het landelijk gemiddelde ligt.

Later kwam deze krant erachter dat in dichtbevolkte wijken het percentage longkankergevallen nog eens tweemaal zo hoog is. Dat stond niet in het rapport. Desondanks beval de GGD-directeur zijn medewerkers de staalfabriek als mogelijke oorzaak van longkanker uit het rapport te schrappen.

Lees ook: GGD-directeur laat naam Tata Steel uit longkankerrapport schrappen

Lees ook: Palermo aan de IJmond? Topadvocaat Ficq en SP-Kamerlid Leijten verbijsterd over schrappen naam Tata Steel uit GGD-rapport: ’Buitengewoon verontrustend’

Lees ook: De olifant Tata. Waarom wil de GGD die niet (laten) zien? | commentaar

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen